VELIKI BRAT KAO SUVOZAČ

Amerikancima uskoro crne kutije u automobile

26.05.2011 u 12:47

Bionic
Reading

Američka nacionalna agencija za sigurnost u prometu NHTSA navodno bi već idući mjesec trebala donijeti odluku o standardiziranju crnih kutija za automobile

Baš kao i kod zrakoplova, automobilske crne kutije su uređaji koji u svakom trenutku bilježe sve parametre vožnje, izrađene su od robusnog materijala koji bi trebao izdržati i najteže prometne nesreće te mogu poslužiti kao izvor vrijednih podataka za unapređivanje prometne sigurnosti.

Ipak, vozači s one strane Velike bare, očekivano, nisu oduševljeni idejom Velikog brata, posebice stoga što još nije jasno tko će sve imati pristup spomenutim podacima i u kojim sve okolnostima te o kojim će točno informacijama biti riječ. Ono što bi mnoge moglo iznenaditi jest da crne kutije postoje u pojedinim automobilima već neko vrijeme, a da mnogi vlasnici to ni ne znaju.

Neki proizvođači poput, primjerice, General Motorsa, počeli su ih ugrađivati početkom 90-ih. Ipak, praksa je dosad pokazala da, kad NHTSA nešto odluči, tako najčešće i bude, pa ne sumnjamo da će američka agencija i ovaj put, nakon što standardizira zahtjeve automobilskih proizvođača, progurati svoj zakon.