POGLED IZ PHILADELPHIJE

Amerikanci napravili popis onoga što treba vidjeti u Hrvatskoj

23.07.2013 u 09:10

Bionic
Reading

Philly.com, portal američkog dnevnika The Philadelphia Inquirer, objavio je vodič kroz najvažnije turističke destinacije Hrvatske. Od Zagreba do Dubrovnika - evo što se novinarki stranice Philly.com najviše svidjelo

Kad većina Amerikanaca pomisli na Hrvatsku, vjerojatno im na pamet padne zemlja s ratnim ožiljcima, piše novinarka Philldephia Inquiera u tekstu naslovljenom 'Hrvatska još jednom zasjala'. Novinarka je provela devet dana u turističkom obilasku, kako piše - zemlje oblika kroasana, od glavnog grada do Dubrovnika.


U Zagrebu ističe 70-ak umjetničkih galerija i desetke muzeja, no kaže kako je njezin favorit Muzej prekinutih veza - zbirka zabavnih i dirljivih uspomena na propale veze. 'Za sunčanih popodneva, dobro odjeveni Zagrepčani tračaju na kavama u Tkalčićevoj', piše Philly.com i savjetuje obilazak poznatih vinjeta glavnog grada: Dolac, crkvu Svetog Marka i Kamenita vrata.

U Splitu je novinarka oduševljena jedinstvenom urbanističkom kombinacijom: rubovima grada kojim dominiraju monolitne zgrade sagrađene za vrijeme komunizma i obalom na kojoj je smještena Dioklecijanova palača za koju oduševljeno ističe da nije povijesni spomenik skriven iza baršunastih užadi, nego srce Splita u kojem u kojem ljudi žive i rade.

Novinarka je oduševljena i otokom Bračom, Zlatnim ratom te upućuje čitatelje na kamenolome iz kojih je stigao bijeli mramor korišten za izgradnju Bijele kuće. Kaže kako je ipak najupečatljiviji dio njezina posjeta otoku dugi ručak u konobi Toni, u kojoj tri generacije muškaraca od kojih svaki izgleda kao filmska zvijezda, služe obilate porcije janjetine, svježe plodove mora i ukusno domaće vino.

Na putu prema Dubrovniku, degustiraju vino u Trsteniku u kojem se rodio Mike Grgich i jedu svježe kamenice i dagnje u stonskom restoranu Bota Šare.

Dubrovniku, koji je George Bernard Shaw jednom proglasio rajem na zemlji, novinarka Philly.coma preporučuje šetnju zidinama. 'Sa zidina možete vidjeti Jadran na jugu, luku na istoku i crvene krovovima i kupole crkve u unutrašnjosti grada.' Taj bi pogled, zaključuje, mogao izgledati poznato ljubiteljima serije 'Igre prijestolja'.

Nakon rata, grad je obnovljen, a samo poneki ožiljak na zidovima i kamenim pločnicima podsjeća na rat, primjećuje. 'Ako su ostali i ožiljci ispod kože, život doista ide dalje', zaključuje novinarka portala Philly.com