BOLEST NOVOG DOBA

Aleksitimija - depresija koja sve češće pogađa i dečke

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 14.09.2009 10:13
  • Objavljeno 14.09.2009 u 10:13
učenje depresija tuga zabrinutost

učenje depresija tuga zabrinutost

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Dok se desetljećima, pa čak i stoljećima depresija tretirala kao većinom ženski problem, danas, kada smo zagazili u 21. stoljeće, depresija sve češće pogađa i dečke tinejdžerske dobi

Sve je više tinejdžera koji pate od raznih psihičkih poremećaja, kao što su anksioznost, potištenost, depresija. Prvi put otkad moderna medicina bilježi podatke, depresija i slična stanja jednako su česta kod tinejdžera kao i kod tinejdžerica.

Dečki doživljavaju sve veće pritiske, kako one od okoline, tako i one koje si sami nameću. Osim toga, cure su sve emancipiranije i dečki kao da se gube u rascjepu između starih i novih pravila ponašanja. Nadalje, ostali razlozi depresije su i sukobi i rastave među roditeljima, potom zbunjenost između tradicionalnog i modernog pogleda na muškarce općenito te izbor zanimanja, ali i prvo seksualno iskustvo (dečki su jednako, ako ne i više zbunjeni od cura po tom pitanju).

Jedan od najvećih problema današnjih tinejdžera je tzv. aleksitimija. To je poremećaj kada osoba jednostavno ne može razaznati svoje osjećaje niti ih prepoznati kod drugih i zbog toga ne može razgovarati o njima. Smatra se da su roditelji, prvenstveno očevi, koji su najčešće prezaposleni i ne diskuitraju s djecom ni o čemu pa tako ni o osjećajima, odgovorni za takvo ponašanje kod svojih sinova.

Treba znati da je jako bitno razgovarati o osjećajima, bez obzira o kod nas još uvijek uvriježenom stavu da muškarci i ne bi trebali pokazivati osjećaje niti o njima razglabati. Stručnjaci smatraju kako je aleksitimija kao da imaš lokot na svom jeziku, što je jako neugodno i stresno stanje. Podaci pokazuju i da su dečki koji ne razgovaraju i ne pokazuju osjećaje te ih ne razaznaju kod drugih, vrlo skloni drogama, alkoholu, samoubojstvima, nasilju prema drugima te ostalim oblicima agresivnog i rizičnog ponašanja.

Kako si pomoći?

Educiraj se o emocionalnoj inteligenciji. Pronađi knjige s ovom tematikom i pročitaj ih, posebice dijelove koje se odnose na mlade dečke poput tebe.

Nađi prijatelja ili kolegu iz razreda s kojim ti nije neugodno razgovarati i s njime raspravljaj o problemima koji te tište – razvoju tijela, zadirkivanju drugih dečki ili cura, vezi s curama i roditeljima i slično. U razgovoru budi otvoren, nemoj kritizirati i osuđivati.

Dečki negativne emocije pokazuju tako što se ponašaju negativno – koriste drogu, agresivni su prema drugima i slično. Pokušaj prepoznati problem i zaustaviti se prije nego postane prekasno.

Razgovaraj sa starijom osobom od povjerenja, roditeljima, bakama, djedovima, tetkama, a ako nemaš baš nikoga takvog u blizini, možeš otići i k psihologu. Starija ti osoba može pomoći savjetima i naučiti te prepoznati negativne emocije koje ti se tako često javljaju – tuga, bespomoćnost, frustracija, strah, usamljenost, sumnje itd. Vjeruj, čim prepoznaš emociju koja te zaokupila, tim ćeš se lakše s njom uhvatiti u koštac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi