EVO I KAKO

Ako želite uzgojiti mentu, morate znati ovo

28.01.2014 u 08:50

Bionic
Reading

Želite li sami uzgojiti mentu? Donosimo vam nekoliko osnovnih informacija koje vam mogu pomoći u tome

Mirisna, korisna i lijepa – tim bismo riječima mogli opisati mentu. Mnogi je zovu i metvicom. Riječ je o ljekovitoj biljci koja je iznimno dobra za probavu. Smanjuje napuhnutost, ublažava bolove u trbuhu, djeluje na mučninu te stimulira probavu. Pomaže i kod prehlada i viroza te se smatra da pridonosi smanjenju temperature. Menta je idealna za čaj, ali i vrlo tražena eterična ulja. Ako je želite sami zasaditi na svome balkonu ili svome vrtu, donosimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu u tome pomoći.

Osnovne informacije za uzgoj mente

Menta se treba saditi na površinama koje su okrenute prema jugu jer voli svjetlo, a sjene treba biti što manje.

Kako bi što bolje uspjela, mentu je dobro zasaditi u bogato tlo ispunjeno humusom. Kvalitetno tlo iznimno je važno u slučaju ove biljke.

Budući da menta voli klimu s mnogo padalina za vrijeme vegetacije, vodite računa da je redovito zalijevate, posebno za vrijeme sušnih razdoblja.

Mentu je najbolje saditi u jesen i to u dubinu tla od oko 30-ak centimetara. Dobro je da površina tla bude ravna. Menta se može saditi i u proljeće, ali je jesen preporučljivija.

Mentu rado napada korov, posebno u početku i to zbog obilna zalijevanja pa je valja redovito plijeviti kako bi ostala zdrava i plodna.


Prilikom sadnje, pripazite da sadnice mente ne sadite preblizu jedne drugoj jer to neće dobro podnijeti.

Menta naraste između 30 i 80 centimetara u visinu te ima puno podzemnih i nadzemnih vriježa, a kad to vidite, znajte da ste napravili dobar posao.