DOBRO JE ZNATI

Ako mislite da ne smijete prati gljive - griješite!

05.02.2015 u 09:02

Bionic
Reading

Oko pranja gljiva vode se mnoge polemike, jer teorije nekih zaljubljenika u kuhanje kažu kako će zbog vode biti drukčijeg okusa. No nova saznanja tvrde da to nema nikakve veze

Srećom, posljednji mali pokus kulinarskih stručnjaka pokazuje da slobodno možemo oprati gljive prije kuhanja jer im neće promijeniti okus i tako ne moramo brinuti za eventualne zdravstvene posljedice zbog prljavštine koja bi ostala na njima.

Kako piše Huffington Post, zbog teorije da gljive upijaju puno vode, neki su čak pribjegavali ideji da se svaka gljiva prebriše mokrim papirnatim ručnikom. To je prilično dosadan posao, ali i uzaludan jer na taj način gljive nikada ne mogu biti pravilno oprane.

Kulinarski stručnjaci koji vole istraživati namirnice te nova saznanja dijele na stranicama Cooks Illustrated, odlučili su vidjeti upijaju li gljive zaista toliko vode. Tako su testiranjem otkrili da nešto manje od 200 grama gljiva sveukupno upije do sedam grama vode kod pranja što nema nikakvog bitnog utjecaja.

Općenito, gljive sadrže 15 kalorija po šalici. Mesnate, a s tako malo kalorija, gljive su odlična opcija ako čuvate vitku liniju. Šampinjoni, bukovače, šiitake, samo su neke od sorti koje ćete pronaći u trgovinama. Srećom, sve gljive sadrže neki oblik imuno-stimulativnih antioksidanata, s kalijem, vitaminom B, i vlaknima, ali su i dobri izvori vitamina D, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, fosfora, kalija, bakra i selena.

Drevna medicina Dalekog istoka uključivala je gljive u svakodnevne prehrambene navike, a moderna farmakologija koristi gljive u svrhu liječenja pa ih nerijetko nazivaju medicinskim gljivama. Znanstvenici i nutricionisti kažu kako pojačavaju stvaranje i aktivnost bijelih krvnih zrnaca, što je odlično za borbu protiv zaraze. Idealan odabir bile bi šiitake, maitake i reiši, jer najviše pojačavaju imunitet.

Na temelju istraživanja znanstvenika internetske stranice EatByDate.com gljive se u hladnjaku mogu čuvati sedam do deset dana.