Centar za dječju neurokirurgiju

Acibadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima

08.04.2024 u 09:09

Bionic
Reading

Neurokirurgija prepuna je izazova i zahtijeva brojne vještine, preciznost i iskustvo. Izazov je još veći kada govorimo o najmlađim pacijentima, gdje je sve puno delikatnije i preciznije. Nadalje, dječja neurokirurgija predstavlja jedinstvenu specijalnost, a samo je ograničeni broj neurokirurga u cijelom svijetu isključivo usredotočen na liječenje djece

U Acibademu, tim dječjih neurokirurga koji predvodi profesor Memet Özek, fokusiran je na dijagnosticiranje i liječenje pedijatrijskih pacijenata. Zbog toga Acibadem na globalnoj razini zadovoljava veliku potražnju pacijenata u području dječje neurokirurgije.

Centar za dječju neurokirurgiju Acibadem

Zdravstvena grupacija Acibadem posjeduje svjetski poznat Odjel dječje neurokirurgije, koji se ističe svojim bogatim iskustvom, iznimnim vještinama i naprednim terapijama koje donose novu nadu djeci i njihovim obiteljima iz cijeloga svijeta. U Acibademu cijeli proces pomno se planira, provodi i nadzire od strane multidisciplinarnog tima, od postavljanja dijagnoze do liječenja. Ovisno o stanju pacijenta, stručnjaci iz različitih područja, uključujući dječju kirurgiju, ortopediju, dječju neurologiju, dječju onkologiju, radijacijsku onkologiju, neuroradiologiju i fizioterapiju, surađuju pod vodstvom dječjih neurokirurga kako bi osigurali najučinkovitiji način liječenja i to za svakog pacijenta.

Odjel dječje neurokirurgije Acibadem svake godine uspješno operira 600 dojenčadi, beba i djece iz cijelog svijeta.

Stanja koja liječimo

Osiguravamo sveobuhvatne usluge pedijatrijske neurokirurgije, između ostalog, od liječenja epilepsije i cerebralne paralize do liječenja tumora mozga i liječenja prirođenih malformacija.

Tumori mozga najčešći su solidni tumori u djece. Kirurgija je najčešće primarno rješenje u liječenju i nudi najbolje šanse za izlječenje, pod uvjetom da se tumor može potpuno ukloniti iz lubanje. Uspješna resekcija tumora značajno utječe na konačni rezultat izlječenja i stopu preživljavanja djeteta, a također povećava učinkovitost naknadnih tretmana. Osim toga, u nekim slučajevima strategija liječenja može uključivati terapiju zračenjem, radiokirurgiju i kemoterapiju.

Cerebralna paraliza neurološki je poremećaj koji utječe na kretanje i koordinaciju mišića i tijela. SDR (selektivna dorzalna rizotomija) operacija je koja dovodi do poboljšanja kretanja kod mnoge djece koja pate od spasticiteta. Ova operacija uključuje rezanje dijela dorzalnih korijena spinalnih živaca kako bi se rasteretio stup kralježnice te smanjio visoki mišićni tonus. Tim dječjih neurokirurga iz Acıbadema provodi SDR operacije više od 30 godina, od čega je do danas operirano preko 1100 djece.

Epilepsija uzrokuje neprovocirane napadaje i znatno utječe na smanjenje kvalitete života u djece. Početno liječenje epilepsije obično uključuje korištenje lijekova usmjerenih na sprječavanje napadaja. Međutim, barem jedno od četvoro djece ima epilepsiju otpornu na lijekove, što navodi na razmatranje kirurškog zahvata u liječenju epilepsije kao učinkovitije opcije.

Hidrocefalus je stanje koje karakterizira nakupljanje viška cerebrospinalne tekućine unutar moždanih komora, što često dovodi do povećanja veličine glave. U Acıbademu se ovaj neurološki poremećaj liječi endoskopskim postupkom, koji uključuje stvaranje male rupe na dnu jedne od klijetki kako bi se omogućila drenaža tekućine i posljedično smanjio pritisak. U Turskoj, Acibademov tim dječjih neurokirurga pioniri su ove tehnike, uz vodstvo profesora Memeta Özeka koji je proveo prvu endoskopsku operaciju hidrocefalusa 1992. godine. Do danas je više od 920 djece s hidrocefalusom uspješno liječeno ovim pristupom.

Iznimno je važno navesti da zdravstvene usluge koje Acibadem nudi nisu ograničene na gornji popis i mogu uključiti i druge vrste usluga. Neki od najizazovnijih slučajeva diljem svijeta predmetom su konzultacija i upućuju se timu pedijatrijske neurokirurgije u Acıbadem. Kamerunske sijamske blizanke spojene na kuku i kralježnici, samo su jedan od takvih slučajeva. Blizanke su od rođenja dijelile leđnu moždinu, mijelomeningokelu, membrane kralježnice i sakrokokcigealnu regiju. Spojene strukture blizanki uspješno su razdvojene jedna od druge tijekom operacije koja je trajala 27 sati. Danas ove slatke blizanke žive kao dvije fizički neovisne bebe bez ikakvih funkcionalnih problema.

Dostupne tehnologije

Razvoj zdravstvenih tehnologija u posljednjih nekoliko godina započeo je novu eru u neurokirurgiji. Napredne tehnologije koje koristimo u neurološkim operacijama uključuju:

  • Intraoperativni MRI je tehnologija koja daje prikaz slike mozga u stvarnom vremenu tijekom operacije u operacijskoj dvorani. Kirurzima je omogućen pristup detaljnijem uklanjanju nekih tumora mozga koji se nalaze u blizini kritičnih struktura duboko u mozgu.
  • Neuroendoskopija osigurava izvođenja operacije s manjim brojem rezova. Posljedično omogućuje brži oporavak uz manje ožiljaka.
  • Neuronavigacija kirurzima osigurava preciznost i navođenje tijekom operacije, osigurava učinkovito liječenje te sprječava oštećenja okolnog moždanog tkiva.
  • Neuromonitoring nadzire stanje živaca pacijenata tijekom operacije s ciljem izbjegavanja rizika od neuroloških ozljeda.

Važnost fizikalne terapije za djecu s neurološkim stanjima

Fizikalna terapija i rehabilitacija iznimno je važna komponenta pedijatrijske neurokirurgije, često potrebna nakon operacije kako bi se optimizirali rezultati u djece s neurološkim poremećajima. U Acıbademu smo uspostavili namjensku jedinicu za fizikalnu terapiju posebno prilagođenu djeci s neurološkim stanjima. Pristup je usmjeren na pacijenta i ključan je za poboljšanje ishoda liječenja. Jedinica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dječje neurokirurgije Acıbadem nudi sveobuhvatan pristup u liječenju neuroloških stanja s ciljem maksimiziranja oporavka najmlađih pacijenata s različitim dijagnozama, koje mogu obuhvaćati:

  • Cerebralnu paralizu
  • Spina bifidu
  • Neuro-muskulaturne poremećaje
  • Tumore mozga i leđne moždine
  • Traume
  • Poremećaje kretanja
  • Ostale probleme mišićno-koštanog sustava
  • Hidrocefalus

croatia@acibadem.com

https://acibadem.hr