POVRATAK FLISA

40 godina na modnoj sceni: Ova udobna tkanina ponovno je vrući trend

12.11.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Osmišljen prije 40 godina, materijal flisa posljednjih godina u hladnim mjesecima vodi glavnu riječ na street style sceni, kraseći mnoštvo odjevnih komada predvođenih jaknama

Priča o materijalu flisa službeno je započela 1981. godine, iako zapravo datira desetljeće ranije kada je čovjek po imenu Yvon Chouinard, poznat kao 'otac flisa' i osnivač tada malo poznate trgovine planinarske odjeće pod nazivom Patagonia, tražio sintetičku 'čudotvornu tkaninu' koja nudi istu razinu topline i izdržljivosti kao vuna, ali je laganija, laka za nošenje i brzo se suši.

Njegova supruga Malinda Chouinard otkrila je nešto što je obećavalo: poliester koji je, iznenađujuće, bio namijenjen izradi navlaka za WC školjku, a s ovom tkaninom napravljen je prototip koji će postati nacrt flisa kakvog danas poznajemo i volimo.

Otprilike u isto vrijeme, proizvođač tekstila iz Massachusettsa Maldon Mills (sada poznat kao Polartec) počeo je eksperimentirati s poliesterom i istraživati sve za što je bio sposoban, pretvarajući ga u gusti, ali lagani materijal nalik frotirnoj tkanini koji je, kada se četka, postao paperjastiji, odvodio vodu i nudio izolaciju. Uz Chouinardovu viziju i tekstil Maldona Millsa, 1981. godine lansirana je prvu linija džempera od flisa.

Do 90-ih, ovaj zahvalan materijal nalazimo u dizajnima različitih brendova, te je bio gotovo jednako uobičajen kao traper. Jeftin, lagan za održavanje i dostupan u širokom rasponu boja, materijal flisa bio je predodređen za ogromnu popularnost.

Nekoliko desetljeća kasnije, uspio se infiltrirati u kolekcije vodećih dizajnerskih brendova današnjice, pristupačnih high street trgovina i poznatih sportskih brendova, a odjeća od ovog materijala u hladnim mjesecima postala je itekako poželjna na street style sceni, kao što je i ove sezone slučaj.

Materijal flisa u svojim aktualnim kolekcijama odlučili su istaknuti brendovi poput njujorškog Proenza Schouler i britanske dizajnerice Stelle McCartney vođene načelima održive mode.