BEZ ODRICANJA

10 načina na koje možete smanjiti račune za vodu

27.01.2014 u 07:44

Bionic
Reading

Kada se sjetimo plaćanja računa, ponekad nas doslovno zaboli glava. I što možemo učiniti, nego stisnuti zube, ali i razmisliti kako uštedjeti

1. Kada pripremate rublje za pranje, neka bubanj bude pun te izaberite program pranja ovisno o vrsti rublja.

2. Ne zaboravite na osnovno pravilo o zatvaranju vode dok se brijete, perete zube ili primjerice čistite leće, savjetuje motherearthliving.com

. Lijepo je kupati se i relaksirati se nakon napornog radnog dana, ali tuširanjem ćete uštedjeti vodu. Dodatno ćete uštedjeti ako zatvorite vodu dok sapunate tijelo ili kosu, a postoje i ugradbeni sustavi pomoću kojih voda može teći samo ako stisnete prekidač na tušu.

4. Umjesto da puštate vodu dok ne dođe ona hladnija za piće, natočite je u vrč i držite u hladnjaku.

5. Mnogi imaju naviku ispirati posuđe prije nego što ga stave u perilicu, ali tako se troši puno vode. Radije napunite sudoper i isperite posuđe, a prije toga maknite sve ostatke hrane i bacite ih u smeće.

6. Popravite sve aparate i sanitarije koje puštaju vodu. Vjerojatno niste ni svjesni toga koliko vode iscuri iz pokvarenog vodokotlića, što će se itekako odraziti na račun za nju.

7. Vrtno cvijeće najbolje je zalijevati u jutarnjim satima jer zemlja neće povući toliko vode. Druga opcija je kasna večer, ali svakako izbjegavajte najtopliji dio dana, posebno ljeti, jer to nije ni zdravo za biljke.

8. U slučaju da imate špricalice za vrt, namjestite ih tako da zalijevaju samo površinu koju trebaju, umjesto da se voda slijeva cestom ili okolnim stazicama.

9. Prilikom pranja automobila koristite kantu i spužvu, a ne mlaz tekuće vode.

10. Dvorište može biti čisto i ako ga pometete. Možda je način ispiranja vodom brži, ali je i skuplji.