LJUBAV U STARAČKOM DOMU

Zvonko Todorovski: 'More pravog kapetana'

14.11.2008 u 13:00

Bionic
Reading

Roman 'More pravog kapetana' Zvonka Todorovskog, priča o ljubavi dvoje ljudi u staračkom domu i vječnom pitanju je li ponekad laž potrebnija od istine, predstavljen je na Interliberu

Da bi zadivio svoju prijateljicu, ali još više ostvario svoje čežnje iz djetinjstva, glavni se junak pretvara da je kapetan duge plovidbe. On je notorni lažljivac, ali ne i prevarant, te svojim pričama o dalekim morima i egzotičnim lukama uspijeva zavesti osamljenu damu. 'Novi roman Zvonka Todorovskog ostvaren je na književno suveren način, s artikuliranim likovima, a ambicija mu je ispričati lijepu priču i još jednom poručiti kako čitatelji najviše vjeruju piscu onda kada im najviše laže', rekao je pjesnik i prozaik Tito Bilopavlović.

To nije samo prozna slika duhovnog obzora jednog pomorca koji to nije, već i pokušaj odgovora na pitanje o tome što je pravi identitet čovjeka, dodao je. Zvonko Todorovski (Prizren, 1960.) objavio je, uz ine, romane 'Mirakul od mora', 'Mrlja', 'Mandrač', 'Plavi trubač' i 'Prozor zelenog bljeska', za koji je dobio nagradu 'Grigor Vitez' i nagradu 'Sfera' za najbolji znanstvenofantastični roman za djecu. Nakladnik romana je zagrebačka Fraktura, koja je za Interliber objavila i švedski triler Muškarci koji mrze žene Stiega Larssona, jednu od najprodavanijih europskih knjiga prošlog desetljeća. Fraktura je počela i s objavljivanjem tetralogije jednog od najvažnijih romana nobelovca Thomasa Manna 'Josip i njegova braća - Jakovljeve povijesti' u prijevodu Milana Soklića, što je prvi prijevod tog djela nakon 50 godina. Cijela tetralogija bit će tiskana do kraja 2009.