predstava Jerneja Lorencija

ZKM vas vodi na predstavu Eichmann u Jeruzalemu

07.02.2020 u 15:14

Bionic
Reading

Eichmann u Jeruzalemu, predstava Jerneja Lorencija, po mnogima ocijenjena kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u zemlji u 2019., na programu je Zagrebačkog kazališta mladih u veljači 15. i 16. te 25. veljače u 19 sati

Projekt Eichmann u Jeruzalemu zamišljen je kao dijalog s njemačkom filozofkinjom Hannom Arendt koja je u istoimenoj knjizi postavila nove temelje političke filozofije, propitujući ključna pitanja vezana uz zlo, njegovu narav koja se prije svega ogleda u banalnosti, a potom i pitanje o stvarnoj težini savjesti. Slovenski kazališni redatelj Jernej Lorenci, dobitnik Europske nagrade za novu kazališnu realnost 2017, u ovoj je predstavi istražio koliko nam prijeti opasnost od ponovnog pojavljivanja zla. S pomoću različitih medija na sceni se ustanovljuju elementi suđenja kao kazališnog čina.

„(...) više je od kazališne predstave: on je na javnu scenu Hrvatske donio sjećanja na pakao holokausta i poruku ljubavi, što je u današnjem miljeu relativiziranja ustaškog pozdrava i logora Jasenovac pitanje od prvorazrednog značaja. (...) Poseban aplauz zaslužuju Dado Ćosić svojom ispovijesti o njegovoj obitelji koja je završila u Jasenovcu i čiji potomci pate od vječnog osjećaja gladi, genijalni Rakan Rushaidat kao ustaški dužnosnik Artuković, Lucija Šerbedžija koja je evocirala uspomene na djeda Danila, otpjevavši i očevu pjesmu posvećenu djedu, te Pjer Meničanin koji je izrazio komičarski talent. Lijepo, toplo i dirljivo.”

Nina Ožegović, Tportal

Redatelj: Jernej Lorenci

Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Mia Melcher.

Čitateljima Tportala ZKM poklanja 1x2 ulaznice za izvedbe predstave Eichmann u Jeruzalemu 15. i 16. veljače, a dobitnici su Željko Jurić (15. veljače) i Marijana Sladić (16. veljače).