OTVORENJE S 'DRAKULOM'

ZKM najavljuje sedam premijera za iduću sezonu

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.06.2015 21:42
  • Objavljeno 16.06.2015 u 21:42
Glumica Ksenija Marinković, ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović-Milković i redatelj Borut Šeparović

Glumica Ksenija Marinković, ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović-Milković i redatelj Borut Šeparović

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić / PIXSELL

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) za sezonu 2015/16. priprema sedam novih naslova, a sezonu premijernih predstava otvorit će 26. rujna predstava 'Drakula' Brama Stokera, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare ZKM-a

'Drakula', u režiji srpskog redatelja Andraša Urbana, koprodukcija je ZKM-a, Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora te Fundacije Teatro Due iz Parme. Najavljena kao oštra, bezkompromisna i radikalna izvedba praizvedena je krajem svibnja u Mariboru, a nakon Zagreba, u studenom, odlazi u Parmu.

Uslijedit će premijera autorskog projekta koreografa Roberta Olivana (10. listopada) bez naslova, u koprodukciji ZKM-a i Zagrebačkog plesnog ansambla, te predstava 'Hinkemann' Ernsta Tollera, u režiji Igora Vuka Torbice (7. studenog) i 'Čarobni brijeg' Thomasa Manna, u režiji Janusza Kice (30. prosinca).

U novoj godini očekuju se premijere predstava 'Živjet ćemo bolje' Maje Hrgović, u režiji Senke Bulić i koprodukciji s Hotelom Bulić, u siječnju te u veljači 'Crna knjiga' Boruta Šeparovića i 'Share' Nore Krstulović.

'Čeka nas intenzivna sezona, važna gostovanja i premijere predstava koje su tematski vrlo zanimljive, ali i aktualne jer je naša dužnost kao kreativnih pojedinaca odgovarati na vrijeme u kojemu živimo', rekla je Snježana Abramović Milković, koja je proteklih šest mjeseci ravnateljica ZKM-a.

Najavila je da će ZKM tijekom ljeta i iduće sezone nastaviti s rebrendiranjem, bit će aktivan na društvenim mrežama i citylight oglasnim površinama, najesen će lansirati mobilnu aplikaciju za informacije o kazalištu, dalje razvijati novu, interaktivnu web stranicu, sve će više predstava imati engleske titlove, a promociji kazališta doprinijet će i dva televizijska dokumentarca o nastanku predstava 'Petar Pan' i 'Emil i detektivi'.

'Poradili smo na vidljivosti kazališta, što je osobito važno kada raste interes za kazališni proces, a razvoj publike bit će i u idućoj sezoni jedna od naših temeljnih zadaća', istaknula je Abramović Milković.

U protekloj sezoni bilo je šest ZKM-ovih premijernih produkcija, s domaćim i inozemnim koprodukcijama jedanaest, 41 gostovanje u Hrvatskoj i inozemstvu, 30 gostujućih predstava u tom kazalištu, odnosno 273 izvedbe koje je popratilo skoro četrdeset tisuća gledatelja. Prodano je više od 28 tisuća ulaznica, s prihodom oko 1,13 milijuna kuna.

'Ove smo godine bili izuzetno aktivni, ZKM njeguje suvremeni izraz i otvoren je prema drugim organizacijama i međunarodnim partnerima, pa su njegovi zadaci puno složeniji nego kod drugih manjih kazališta, no to nam je istovremeno i kreativni izazov', ustvrdila je ravnateljica, dodavši da se upravo radi petogodišnji strateški plan koji će biti javno dostupan.

Na konferenciji su predstavljene dvije predstave čija se premijera očekuje u veljači, 'Crna knjiga' i 'Share', radnog naslova 'Moje, tvoje, naše', koprodukcija ZKM-a, umjetničkog kolektiva SKROZ i ZAMP-a.

'Crna knjiga', dokument Udruge Franak s kratkim ispovijestima ljudi koji imaju kredite u 'švicarcima', ishodišna je točka od koje će se u procesu s glumcima razmatrati problem duga kao ropstva i pitanje što se događa kada međusobne odnose gledamo samo kroz ekonomiju, rekao je Šeparović. Predstavu će pratiti serija tribina i razgovora s publikom.

Predstava 'Share' dio je šireg projekta koji propituje poziciju intelektualnog vlasništva danas, razmatra razvoj i zakonska rješenja u zaštiti autorskih prava i intelektualnog vlasništva, a kojega je potaknuo ZAMP. 'Želimo propitati je li u vrijeme digitalne ekonomije i društvenih mreža uopće moguće zaštititi intelektualno vlasništvo, a predstava će imati i svoju proširenu stvarnost s gostovanjima umjetnika drugih disciplina', ustvrdila je redateljica Nora Krstulović

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!