VELIKI INTERVJU

Obuljen Koržinek: Neke predstave Olivera Frljića su mi dobre

24.06.2018 u 13:23

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek gostovala je u 'Točki na tjedan' na N1

Tijekom gostovanja u emisiji 'Točka na tjedan' ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dotakla se raznih tema. Rekla je kako kulturu valja učiniti atraktivnijom za sponzore i donacije, te da u tome ulogu ima javnost, no i mediji, piše N1info.

  • +35
Nina Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ministrici je svejedno zna li javnost tko je ona ili ne, dok god je hrvatska kulturna scena aktivna i bogata. Cilj joj je vratiti fokus na kulturu i umjetnost, umjesto na njihovu političku pozadinu.

'Osobnim uspjehom shvaćam uspjeh onoga što se zbiva u kulturi i manje tu vidim potrebu da bih promovirala sebe, a to ne bi trebalo biti ključni cilj. Kad sam došla na ovo mjesto, nažalost, zbog svega što se događalo u proteklim godinama, osobe koje su bile na ovom mjestu prije mene, bile su jako prisutne u medijima, bilo zbog nekih prilično specifičnih stavova o tome tko bi se mogao ili se ne bi mogao baviti područjem kulture i umjetnosti ili po nekim, nažalost, nesretnim situacijama vezano uz određena financijska postupanja. Možda sam i svjesno željela vratiti fokus na kulturu i umjetnost', poručila je Obuljen Koržinek.

Ministrica kulture smatra kako sa zagrebačkom pročelnicom za kulturu Anom Lederer ima korektan poslovni odnos, no da je njena suradnja s gradonačelnicima, županima i njihovim zamjenicima daleko važnija.

'S gospođom Lederer mislim da imam vrlo korektan odnos. Već sam rekla da smo dugo i dobro surađivale. Potpuno su nevažni osobni odnosi, nevažni su i politički odnosi. Svaki dio Hrvatske promatramo kao dio našeg portfelja i odgovornosti bez obzira tko je na vlasti. Surađujemo jednako dobro i sa županima i gradonačelnicima iz naše stranke ili iz neke druge stranke. U tom smislu, što se tiče Ministarstva kulture, mi ćemo pokazati otvorenost i takav princip rada imamo prema svim drugim gradovima', poručuje ministrica.

Ministrica je najavila nacionalnu kulturnu strategiju za proljeće, 2019. Što se tiče političke polarizacije u području kulture, dodala je kako smatra da većina društva ima raznolika razmišljanja, te je sigurna da javnost uvažava mogućnost različitosti stavova. Cilj joj je afirmirati ideju slobode uključivosti i izražavanja jer sve suprotno vodi u razdoblje prije '90. godine kad je vlast propisivala tko može pisati knjige ili snimati filmove.

Nina Obuljen Koržinek odbila je reći smatra li da javnim novcem treba financirati Olivera Frljića jer to nije njen posao.

'On je medijski atraktivan i simpatičan i tema redatelja Olivera Frljića je vama jako medijski simpatična. Ali, za mene kao ministricu kulture, i to valjda ponavljam 20-ti put odgovor na to pitanje... Ministar ili ministrica kulture nije taj koji odlučuje koji redatelj u demokratskoj državi režira u kojem kazalištu. To odlučuje ravnatelj pojedinog kazališta. Isto kao što ministar ne odlučuje koju knjigu će tiskati koji izdavač', kazala je.

Upitana što misli o Frljićevom radu, dodala je: 'Nisam kazališni kritičar, gledala sam neke od njegovih predstava koje sam smatrala dobrima. Sjećam se, recimo, Hamleta u ZKM-u kao jedne vrlo dobre predstave. Ali kao ministrica se u principu suzdržavam od toga jer nije važno što ja o nekome mislim.'

Ministrica kulture na kraju je rekla kako u slučaju HRT-a želi poslati poruku stabilnosti bez uplitanja Vlade ili nekog ministarstva u programske odluke. Od ljudi koji vode HRT očekuje profesionalizam i popravljanje negativnih trendova u poslovanju, te rad na poboljšanju gledanosti.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i župan Damir Bajs Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL