UPUTA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE

Odgađa se 16. izdanje ZagrebDoxa zbog opasnosti od koronavirusa

09.03.2020 u 18:24

Bionic
Reading

Sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koje uključuju preporuku zabrane javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, odgađa se 16. izdanje ZagrebDoxa, koje se trebalo održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, priopćili su organizatori festivala u ponedjeljak

'U svrhu kontroliranja trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, okolici i ostatku Europe, naša je odgovornost i obaveza prema festivalskoj publici poduzeti sve nužne mjere opreza i sigurnosti. Održavanje festivala u predviđenom terminu predstavlja potencijalan rizik za posjetitelje, autore te predstavnike medija', navodi se u priopćenju.

O novom datumu održavanja Festivala kao i svim dodatnim informacijama javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Službenu izjavu direktora festivala Nenada Puhovskog prenosimo u cijelosti:

S osjećajem velike tuge, ali i odgovornosti obavještavamo vas da smo donijeli odluku o odgađanju 16. ZagrebDoxa koji se trebao održati od 15. do 22. ožujka.

Temeljem prijašnje komunikacije sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, suradnje s prikazivačem, kao i domaćim i stranim filmskim djelatnicima, nadali smo se da ćemo, makar i u donekle smanjenom opsegu, biti u stanju održati ovogodišnji festival u predviđenim rokovima.

Nažalost, pogoršanje situacije u Evropi, posebno u našem najbližem okruženju, kao i današnja odluka i preporuka Stožera, prisiljavaju nas da festival odgodimo.

Dokumentaristi su uvijek bili među najhrabrijim filmašima. Smatramo, međutim, da u ovom trenutku ne možemo nastaviti s održavanjem ZagrebDoxa u predviđenom terminu te izložiti našu publiku, filmske autore i predstavnike medija nepotrebnom riziku.

Aktivnosti programa usavršavanja za filmske profesionalce ZagrebDox Pro kao i Pitching forum, održat će se u istom periodu u online okruženju. Na taj način nastoji se svim sudionicima programa omogućiti da svoje projekte razviju, te predstave međunarodnom panelu.