SVIJET POPUT MAŠINE

Zavirite u čudesnu sobu u kojoj pod pljuskom ostajete posve suhi

03.05.2018 u 09:55

Bionic
Reading

Popularna instalacija londonskog studija Random International, čudesna Soba kiše u kojoj posjetitelji pod pljuskom ostanu posve suhi, od početka svibnja otvorena je u Umjetničkoj fondaciji u Šardži, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na inicijativu tamošnjeg šeika, Sultana bin Muhameda al Kasimija

Za potrebe projekta izgrađen je poseban prostor što se proteže na gotovo 1500 kvadratnih metara, unutar kojega se pomoću 3D kamera, elektromagnetskih ventila i drugih tehnologija stvara efekt kiše, odnosno specijalno osmišljena koreografija kapi ili 'odigrani' pljusak.

Soba kiše predstavljena je u listopadu 2012. u londonskom Centru Barbican i dosad je postavljana u New Yorku, Los Angelesu i Šangaju. Za prezentaciju u Šardži trebalo je pet godina, a suosnivači studija Random International, Hannes Koch i Florian Ortkrass, vjeruju da će pljusak usred pustinje biti zanimljiv i zbog pitanja mehanizacije i automatizacije, koja nam se sve više nameću.

  • +7
Soba kiše Random Internationala Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Iz naše perspektive, od same kiše još je zanimljiviji kontekst umjetničkog djela u regiji u kojoj se životi ljudi i njihova iskustva sve više reguliraju. Doživljaj toga je važan jer zaista iz prve ruke osjetite prisutnost algoritma. Nadamo se da će to promijeniti viđenje svijeta koji je sve više poput mašine', kažu Koch i Ortkrass.

Instalacija u Sardži koristi oko 1,2 litara reciklirane, samočisteće vode. I sama je prostorija energetski učinkovita.

'Svako izdanje Sobe kiše mora biti u kontroliranom okruženju, u smislu temperature, ali kako se radi o trajnoj instalaciji, ovdje se o svakom detalju mnogo promišljalo. Prilagodili smo se potrebama Šardže, u kojoj će Soba biti otvorena dug niz godina', kažu iz Random Internationala.