BIJELA KUĆA U PROBLEMU

Za Trumpa tražili Van Gogha, a iz muzeja im ponudili zlatnu WC školjku

26.01.2018 u 11:35

Bionic
Reading

Kustosica njujorškog Guggenheima odbila je zahtjev Bijele kuće da im za uređenje odaja Donalda i Melanije Trump posude sliku Vincenta van Gogha. Umjesto toga predložila je djelo Maurizija Cattelana, instalaciju 'Amerika', WC školjku izrađenu od zlata koju od 2016., otkako je postavljena na četvrti kat muzeja, posjetitelji slobodno koriste

U rujnu prošle godine dugogodišnja glavna kustosica muzeja Guggenheim Nancy Spector u mailu je Donni Hayashi Smith iz kustoskog ureda Bijele kuće napisala da im neće posuditi Van Goghov 'Krajolik sa snijegom'. Umjesto toga djela predložila je instalaciju 'Amerika'. Maila su se prije nekoliko dana dokopali u The Washington Postu, a na upit njih i ostalih američkih medija o tome kakve sankcije očekuju Spector, iz odnosa s javnošću Guggenheima poručili su da nemaju komentara.

'Amerika' je WC školjka od 18-karatnog zlata, koja je u Guggenheim postavljena u svibnju 2016. Na četvrtom je katu, posve funkcionalna i posjetitelji je koriste. Njezin je autor čuveni talijanski kipar Maurizio Cattelan koji se upravo ovim djelom vratio iz mirovine u koju se bio povukao 2011.

Kad je mailom sugerirala 'Ameriku' za uređenje odaja Trumpovih u Bijeloj kući, Spector je poručila i kako bi Cattelan 'rado instalaciju predsjedniku i njegovoj obitelji posudio na dulji rok'.

'Skulptura je, dakako, izuzetno vrijedna i donekle krhka, ali bismo priložili sve upute kako ju instalirati i brinuti se o njoj', navela je Spector u mailu Donni Hayashi Smith.

Iz muzeja nikad nisu otkrili koliko ekskluzivni komad namjenske umjetnosti zaista vrijedi, ali u vrijeme njegova predstavljanja komentirao se i u kontekstu Trumpove ljubavi prema čistom zlatu. Sam Cattelan je napominjao da je o instalaciji počeo razmišljati prije nego što se zahuktala predsjednička kampanja u Americi, ali da je 'to vjerojatno bilo u zraku'.

  • +15
Melania i Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U objašnjenju skulpture Cattelan je izjavio: 'Što god pojedete, ručak od 200 dolara ili hot dog od dva dolara, rezultat je uvijek isti, što se školjke tiče.'

Na prijedlog iz Guggenheima zasad se nisu oglasili iz Bijele kuće. Skulpture i ostale umjetnine ondje su dio stalne zbirke, ali po dolasku nove obitelji kustoski ured redovito bira i nova djela kojima će oplemeniti javne i privatne prostorije. Predsjednik i članovi obitelji pritom imaju pravo na veto, a većina ga je, dakako, iskoristila, dodajući Bijeloj kući vlastiti štih.

Predsjednik Ronald Reagan inzistirao je, primjerice, da mu u kabinetu visi portret Calvina Coolidgea, George W. Bush u Ovalnom je uredu držao sliku W.H.D. Koernera s motivom kauboja, a Barack Obama iz muzeja Whitney posudio je dva rada Edwarda Hoppera.