NOVI POSTAV

Zavirite među Titove poklone prije predsjednice

22.05.2015 u 09:55

Bionic
Reading

Uoči proslave Dana mladosti u Kumrovcu će biti otvorena izložba poklona koje je dobio Josip Broz Tito i koji su bili smješteni u Vili Zagorje u Zagrebu dok ih u Muzej Staro selo, čiji je dio i Titova rodna kuća, nije dostavila aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica će uoči otvorenja posjetiti izložbu, a u Zagorju vjeruju kako će njezina donacija uvelike pomoći revitalizaciji Titovog kraja

Izložba poklona koje je Tito dobio od kolega državnika bit će otvorena 23. svibnja u Kumrovcu u povodu tradicionalne proslave Dana mladosti, a dan prije otvorenja posjetit će je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U najavi izložbe, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec ističe kako će po prvi puta javnosti biti prezentirana zbirka predmeta koje je Josip Broz Tito dobio u vrijeme boravka u Vili Zagorje 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća.

'Ovom vrijednom donacijom Ureda predsjednice RH, koju su Muzeji Hrvatskog zagorja primili ove godine, Muzej Staro selo Kumrovec obogatio je svoj dosadašnji kulturno-povijesni fundus za 105 predmeta koji će biti izloženi u kumrovečkoj Titovoj rezidenciji', ističe Krklec. Uz poklonjene predmete, Muzej Staro selo Kumrovec skrbi i o pet predmeta koji su dugoročno posuđeni Muzeju, a bit će izloženi zajedno s ostalim darovanim predmetima. Bista Josipa Broza Tita, također premještena s Pantovčaka, umjetnički rad Antuna Augustinčića, izložena je u Titovoj rodnoj kući u kojoj je svakodnevno dostupna javnosti.

'Donirani predmeti izuzetna su vrijednost kako za sam Muzej Staro selo Kumrovec, tako i za Općinu Kumrovec i Županiju Krapinsko-zagorsku, jer predstavljaju potencijal koji može pokrenuti nove sadržaje i revitalizaciju Vile Kumrovec s pripadajućim arboretumom, a u kojoj predviđamo novom muzejskom koncepcijom trajno javnosti predstaviti predmete iz Vile Zagorje, tako i predmete koje je Josip Broz Tito dobio u Vili Kumrovec, a zbrinuti su u Muzeju Staro selo Kumrovec. Novom dimenzijom predstavljanja muzejskih sadržaja ostvaruju se i nove prilike daljnjeg kulturnog i gospodarskog razvoja koji se temelji na novom i još snažnijem kulturno-turističkom potencijalu našeg Hrvatskog zagorja', zaključuje ravnateljica Krklec.