OTKAZ ZBOG POSPREMANJA

Zaštitarka u muzeju uređivala djelo Yoko Ono

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 04.09.2009 10:33
  • Objavljeno 04.09.2009 u 09:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zaštitarka muzeja Seattle Art (SAM) otpuštena je jer je u interaktivno djelo 'Painting to Hammer a Nail' umjetnice Yoko Ono htjela uvesti malo reda

Umjetnica Yoko Ono u interaktivnom djelu pod nazivom 'Painting to Hammer a Nail' posjetitelje poziva da u njega zabijaju čavliće i tako daju svoj doprinos umjetnosti. Neki posjetitelji SAM-a interakciju su shvatili vrlo praktično te su na rad i prostor oko njega počeli zabijati poslovne kartice i reklamne oglase. Osoblje muzeja je o praksi koja jasno dočarava duh kapitalističkog vremena obavijestilo Ono. Umjesto protesta, umjetnica je oduševljeno zahtijevala da joj se sve posjetnice i oglasi dostave zajedno s djelom po završetku izložbe, prenosi Artinfo.com.

Ipak, problem je izazvala zaštitarka Amanda Mae, inače studentica umjetničke akademije i performerica. Mae je prije nekoliko dana odlučila poskidati i uredno posložiti sve ostavljene materijale, a svoje veliko pospremanje nazvala je 'Yoko Ono Excavation Survey'. Kustos muzeja Michael Darling uhvatio ju je usred čina i naložio joj da prestane, a već drugi dan ostala je bez posla.

Djelo 'Painting to Hammer a Nail' umjetnica Yoko Ono predstavila je 1961, a poznato je po tome što je zaslugom njega pet godina kasnije upoznala budućeg supruga, pjevača grupe Beatles Johna Lennona. Unatoč tome što je inzistirao da bude prvi koji će zabiti čavlić Ono je to Lennonu zabranila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi