NEUSPIO PUČ

Zankiju novi mandat predsjednika HDLU

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2009 09:34
  • Objavljeno 01.12.2009 u 09:27
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Članovi Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU na godišnjoj i izbornoj skupštini dali su potporu kandidacijskoj listi za Upravni odbor čiji je nositelj bio Josip Zanki, pa je tako Zanki, koji je i u protekle dvije godine bio predsjednik Upravnog odbora, dobio novi dvogodišnji predsjednički mandat

Za članove Upravnog odbora izabrani su i Anita Kuharić Smrekar, Tomislav Buntak, Fedor Vučemilović, Ivan Fijolić, Koraljka Kovač Dugandžić i Gordana Bakić Vlahov.

Pobjednička kandidacijska lista bila je i jedina predložena i dobila je potporu 77 članova od njih 81 koji su pristupili glasovanju. Na početku skupštine bilo je oko 130 članova HDLU-a, a u toj je najstarijoj umjetničkoj udruzi u Hrvatskoj, ali i u Europi, okupljeno 1300 članova.

Izbori su pak uslijedili nakon duge rasprave koju su obilježili vrlo polemični tonovi između vodstva HDLU-a i predstavnika inicijativnog odbora od 70 članova HDLU-a koji su prošli četvrtak održali, umjesto najavljene izvanredne skupštine, izvanredni skup koji je, kako je tada rečeno, sazvan kako bi se opozvala uprava koja nema legitimitet. Samo dan prije, odnosno u srijedu, 25. studenoga, vodstvo HDLU-a proglasilo je najavljenu izvanrednu skupštinu nelegalnom i protivnom statutu.

Polemika koja već neko vrijeme traje među članovima HDLU-a nastavljena je pa je, nakon proceduralnih nesuglasica, slijedio prijedlog člana HDLU-a Srećka Planinića da se izborna skupština odgodi za mjesec dana kako bi se u miru, kako je rekao, 'svi problemi proventilirali'.
Najviše je, i u najpolemičnijemu tonu, rad vodstva HDLU-a kritizirao Damir Sokić, jedan od predvodnika inicijativnog odbora.

Sokić je predsjedniku Zankiju, među ostalim, zamjerio što nije dopustio raspravu o izvješću o radu koji je Zanki podnio, a članovi skupštine su ga, bez rasprave, prihvatili.

Sokić i drugi članovi inicijativnog odbora prosvjedovali su i što nije podneseno izvješće o radu Odbora za statut. Potpisnici inicijative već su prije upozoravali da Statut HDLU-a nije usklađen sa Zakonom o udrugama te na to da je uprava opozvala članove Odbora za statut.
Osim upravnog odbora, članovi HDLU-a su izabrali svoje predstavnike i u druga tijela - odbore za statut, za dodjelu likovne nagrade HDLU-a, nadzorni odbor te časni sud, a prihvatili su i izvješće o radu ravnatelja HDLU-a Branka Franceschija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi