gust program

ZagrebDox dodjelu nagrada dočekuje uz ukidanje epidemioloških mjera

09.04.2022 u 10:55

Bionic
Reading

ZagrebDox završava svoj natjecateljski dio dodjelom nagrada u subotu, na prvi dan ukidanja gotovo svih epidemioloških mjera, čime zaokružuje priču od prije više od dvije godine kada je upravo taj festival bio među prvim kulturnim događajima koji su se morali odgoditi zbog pandemije

Subotnji program gust je kao i svih dana od početka festivala, trajat će do kasnih večernjih sati i nakon same dodjele, a počinje od 15 sati kada se prikazuju "Pomirenje" Marije Zidar, biografski "ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)" Janka Baljka te "Vojnik Ahmet" Jannisa Lenza.

Slijede kratkometražni filmovi iz Teen Doxa te film "Mi" Alice Diop, filmskog mozaika o pariškim predgrađima, potom švicarsko-srpski "Dida" Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, nagrađen na Beldocsu i DOKLeipzigu.

Na programu je i "Zlatna žila" Mattea Tortonea o potrazi za srećom u andskom rudniku zlata u Peruu, "Kuća od krhotina" Simona Lerenga Wilmonta ovjenčan na Sundanceu nagradom za režiju te "Kako ubiti oblak" Tuije Halttunen koji prati znanstvenicu suočenu s moralnom dilemom.

Program Točke gledišta donosi poetični kratki film Apichatponga Weerasethakula "Morakot", testament umjetničke slobode i kreativnosti iranskog redatelja Jafara Panahija "Ovo nije film" te intimistički "Dopisivanje" Dominge Sotomayor i Carle Simón.

Na Visions du Réel nagrađena "Grozna djeca" Ahmeta Necdeta Çupura govori o redateljevoj obitelji i sukobu dviju generacija u ruralnoj Turskoj.

Ponovno se prikazuje bugarski filma snimljen u hrvatskoj koprodukciji "Auti kojima smo odjurili u kapitalizam", koje će predstaviti jedan od redatelja, Boris Missirkov, a tu je i inspirativno ostvarenje "Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima", u kojem oskarovac Louie Psihoyos i Peggy Callahan daju uvid u prijateljstvo karizmatičnih duhovnih lidera Dalaj Lame i Desmonda Tutua.

Redateljica Tea Lukač predstavit će film "Korijeni", publika će moći vidjeti i "Anny" češke filmske veteranke Helene Třeštíkove o ženi koja, mijenjajući sliku o sebi, mijenja i vlastitu sudbinu, kao i hrvatski "Mlungu – Bijeli kralj" Davida Lušičića.

Subotu zaključuju projekcije od 22 sata - filma "Pjesma duhova", portret Houstona kroz prizmu nekoliko njegovih stanovnika koji će nakon projekcije predstavit redatelj Nicolas Peduzzi, te "Cannon Arm i ultimativni arkadni izazov" Madsa Hedegaarda o čovjeku koji pokušava oboriti svoj rekord u igranju arkadnih igrica.

Za pretposljednji dan festivala najavljen je i poseban program s fokusom na različite kreativne, autorske i osobne vizije prema žanru putopisnog dokumentarca, u kojem će sudjelovati Danijel Riđički, Anđela i Davor Rostuhar te Boris Veličan.