32. GAVELLINE VEČERI

Zagrebački kazališni vikend donosi 'Mizantropa' i 'Črnu mati zemlu'

13.10.2017 u 09:59

Bionic
Reading

Festival 32. Gavelline večeri za 14. listopada najavljuje gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke s hvaljenom predstavom 'Mizantrop' Igora Vuka Torbice te veliku uspješnicu protekle sezone Zagrebačkog kazališta mladih, predstavu 'Črna mati zemla' u režiji Dore Ruždjak Podolski, koja je na programu 15. listopada

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka predstavit će se zagrebačkoj publici 14. listopada na pozornici Gradskog dramskog kazališta Gavelle s Moliereovim 'Mizantropom', predstavom koja tragičnu figuru Alcestea promatra pitajući se: nije li moguće da je Alcesteova priroda samo jedna autentičnija, originalnija i interesantnija maska od svih mogućih maski onog ili ovog našeg vremena?

'Lako bi bilo promatrati Alcestea kao tragičnu figuru, koja zbog neobuzdane pravdoljubivosti i urođene strasti da govori istinu, na kraju biva ostavljen samim i izopćenim iz društva. Mene je ipak zanimao sam čovjek iza svega toga, polje i centar iz kojeg njegovi 'driveovi' izlaze, kao i pitanje o tome je li istina isključivo moralna kategorija, nešto što se jednoobrazno prihvaća kao čovjekovo dobro svojstvo', ističe u najavi redatelj Igor Vuk Torbica.

Premijera Mizantropa u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Priliku za to, dao je, vjerujem, sam Moliѐre spretnim, majstorski ambivalentnim odnosom prema tome liku. Upravo zbog takvih višeznačnosti njegovog pisanja, ključno je pitanje trebamo li se danas Moliѐreovim komedijama opušteno smiješiti ili ih sagledati u svjetlu analize kolektivne malignosti društva', dodao je. 

Alcestea igra Jerko Marčić, Leon Lučev je njegov prijatelj Philinte, a Celimene Katarina Bistrović Darvaš. Jasmin Mekić i Nikola Nedić alterniraju u ulozi njezina obožavatelja Orontea, Marija Tadić je Celimenina sestrična Eliante, a Olivera Baljak prijateljica Arsinoe, Markiz Acaste je Dražen Mikulić, a Clitandre Davor Jureško.

Predstava se igra u prijevodu Vladimira Gerića, dramaturginja je Nataša Antulov, glazbu je skladao Josip Maršić, scenografiju osmislio Branko Hojnik, a kostime Manuela Paladin Šabanović. Scenski je pokret oblikovala Ivana Kalc, a svjetlo Boris Blidar.

Razorno emotivna predstava

U sklopu 32. Gavellinih večeri 15. listopada igrat će 'Črna mati zemla' Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) koju je po nagrađivanu romanu Kristiana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca režirala Dora Ruždjak Podolski. Predstava igra u matičnom kazalištu.

Riječ je o impresivno elaboriranoj kazališnoj inscenaciji Novakove kompleksne priče o osobnoj i kolektivnoj krivnji u razorno emotivnoj predstavi koja se dramatizacijom, izvedbom i scenskim oblikovanjem svrstava u vrhunce suvremenog hrvatskog teatra.

''Črna mati zemla' roman je koji se uporno i dosljedno opire definicijama, ili pokušajima da ga se ubaci u određen sustav sistematizacije koji bi pomogao njegovu dešifriranju i pritom ponudio jednoznačne odgovore ili tumačenja', ističe u najavi autor dramatizacije i dramaturg Zajec.

  • +17
Črna mati zemla Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Nekoliko je razloga za to. Spektar podloženih tema, a onda i motiva koji te teme ulančano opslužuju impresivan je sam po sebi; vremenski skokovi u kojima se teme podastiru i obrazlažu vrtoglavi su i služe se tehnikama rezova i pretapanja; stilska raznolikost građe, te na koncu tretman jezika i njegova uporaba kao dramaturškog sredstva, od standarda i njegovih izvedenica sve do mjesnoga govora gornjeg Međimurja, dovoljni su argumenti početne teze', dodao je.

Glumački ansambl čine Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Pjer Meničanin, Milica Manojlović, Nataša Dorčić, Mia Biondić, Dora Polić Vitez, Suzana Nikolić, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Damir Šaban, Danijel Ljuboja, Zoran Čubrilo, Jasmin Telalović i Mateo Videk. Na sceni je stalno i glazbenik Stanko Kovačić, koji je i skladatelj, a u ulozi malog Matije alterniraju Nikola Ljutić i Leon Bujanović.

Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Doris Kristić, suradnica za scenski pokret Petra Hrašćanec, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a maski Slavko Vidović.

Festival najboljih domaćih i regionalnih kazališnih ostvarenja protekle godine 32. Gavelline večeri održava se od 11. do 21. listopada u domaćinu Gavelli, na sceni ZKM-a te u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb, a donosi ukupno deset predstava u službenoj konkurenciji za festivalske nagrade te jednu koja igra izvan konkurencije.