PROJEKT REKONSTRUKCIJE JEDINSTVA

Zagreb dobiva najsuvremeniji prostor za kulturu i mlade

  • +21
  • +18

Projekt rekonstrukcije Jedinstva

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade', javna ustanova koju su osnovali Grad Zagreb i Savez udruga Operacija grad, prije dvije godine započela je s pripremom projekta rekonstrukcije prostora bivše tvornice Jedinstvo u kulturni, kreativni i društveni centar na Savi

Investitor i nositelj projekta je Grad Zagreb, provodi ga ustanova Pogon, a podržava ga Ministarstvo kulture te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Projekt je uvršten na popis prioritetnih EU projekata Grada Zagreba.

Prostor tvornice Jedinstvo u vlasništvu je Grada Zagreba i već se više od desetljeća koristi u kulturne svrhe. Posljednjih nekoliko godina, uz klub Močvara koji vodi Udruženje za razvoj kulture – URK, u drugom dijelu zgrade, kojim upravlja ustanova Pogon, održavaju se različiti kulturni programi.

Emina Višnić, ravnateljica ustanove Pogon, objašnjava kako se rekonstrukcijom neadekvatan tvornički prostor planira pretvoriti u fleksibilan multifunkcionalan prostor prema suvremenim standardima.

'To uključuje prenamjenu, rekonstrukciju i dogradnju postojećeg objekta od 2.223 m2). Uz rekonstrukciju i opremanje unutarnjih prostora (tri dvorane, dvorane za probe i m2radionice, uredi), planirano je i uređenje i opremanje pozornice na otvorenom.

Idejno rješenje arhitekata Mirande Veljačić i Dinka Peračića 

Idejno rješenje arhitekata Mirande Veljačić i Dinka Peračića 

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U planu je i uređenje prilaznih putova i zelenih površina, ali i proširenje rekreacijske zone i javnog prostora nasipa Save. Primjenjivat će se principi ekološki održive gradnje. Tako će grad Zagreb dobiti najsuvremeniji novi javni prostor za kulturu i mlade, a kreativnim korištenjem industrijskog objekta doprinijet će se revitalizaciji gradske četvrti Trnje i područja uz Savu. Građani Zagreba, osobito mladi dobit će nove kulturne, društvene i obrazovne sadržaje, a razvijat će se i posebni sadržaji za posjetitelje grada. U dnevnom programu centra održavat će se kazališne i plesne probe, probe bendova, radionice, seminari i slično. Večernji program bit će namijenjen širokom spektru korisnika, a uključuje izložbe, predstave, koncerte, manifestacije i festivale i program na pozornici na otvorenom', kazala je Višnić

pr

pr

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo


Planirani su i dodatni sadržaji, turistički i rekreacijski – kulturni i zabavni programi namijenjeni mladim posjetiteljima Zagreba, kongresni turizam, suvenirnica s proizvodima mladih umjetnika i dizajnera.

'Prostor tvornice Jedinstvo funkcionirat će kao inovativan kulturni i društveni centar koji odgovara suvremenim potrebama grada i njegovih stanovnika, za novih 865 m2. Od 2012., otkad traje priprema projekta, obavljene su konzultacije sa zainteresiranom javnošću te je dovršen dio projektne dokumentacije. Idejni projekt, na temelju kojeg je i ove godine izdana lokacijska dozvola, izradili su arhitekti Dinko Peračić i Miranda Veljačić. Do sada uložena sredstva za izradu arhitektonske dokumentacije osigurali su u podjednakim iznosima Grad Zagreb i Ministarstvo kulture', objašnjava ravnateljica.

Idejno rješenje Mirande Veljačić i Dinka Peračića 

Idejno rješenje Mirande Veljačić i Dinka Peračića 

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Uz to, Grad Zagreb je i prije nekoliko dana odobrio i sredstva za tehničke elaborate (geomehanički, hidrogeološki i slojevi konstrukcije) u iznosu od 76.137,60 kuna. Nadalje, u rujnu je projekt prema stručnom sudu tima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva odabran među četiri najbolja prijedloga u sklopu pilot-programa 'Prostori (su)djelovanja' te mu je odobrena potpora za izradu studije održivosti u iznosu od 40.000 kuna.

Ostala potrebna sredstva za izradu te studije u iznosu od 45.000 kuna osigurava Grad Zagreb. Izrada izvedbene dokumentacije uvrštena je u Proračun Grada Zagreba za 2015. godinu pa će se tako steći svi preduvjeti za prijavljivanje rekonstrukcije Jedinstva na natječaje za korištenje sredstava iz strukturnih fondova Europske unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!