DIZAJNERSKI FESTIVAL

Zagreb Design Week ovog svibnja u znaku nove budućnosti

13.03.2019 u 15:32

Bionic
Reading

'Nova budućnost / Changing the Game' tematska je okosnica šestog Zagreb Design Weeka, središnjeg hrvatskog dizajnerskog festivala koji redovito broji više od 25.000 posjetitelja. Ove godine će se glavni program po drugi put zaredom odvijati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, točnije Hali V, u periodu od 7. do 12. svibnja, najavili su organizatori

Tina Marković i Daniel Tomičić, direktori festivala ZGDW, temom 'Nova budućnost / Changing the Game' žele istražiti i predstaviti nove društvene mehanizme, dizajnerske projekte i vizionare iz područja dizajna koji nude odgovore na društvene promjene uzrokovane tehnološkim razvojem: 'Nova budućnost već je stigla, ali je pitanje da li i mi u njoj živimo? Da li ju i mi stvaramo ili smo pasivni promatrači?' Na ovu će temu odgovoriti dvije izložbe – hrvatski dizajneri svojim radovima u sklopu natječaja ZGDW nagrade, a druga će na istu temu predstaviti radove dizajnera iz cijeloga svijeta.

  • +17
Zagreb Design Week 2018. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Zagreb Design Week

Popratni sadržaj, poput Noći dizajna 10. svibnja, paralelno će se održavati diljem Zagreba gdje će partneri festivala za organizirati brojna događanja, od izložbi i instalacija, modnih revija, cocktaila i iznenađenja, a sve na temu dizajna. U sklopu festivala međunarodni će žiri dodijeliti 'ZGDW nagradu' na temu 'Nova budućnost / Changing the Game', a za sudjelovanje u natječaju autori se na internet stranici festivala mogu prijaviti do 25. ožujka: Tijekom festivala će se u Hali V na izložbi finalista moći pogledati radovi svih finalista i nagrađenih autora natječaja.

Zagreb Design Week obilježit će i 100 godina Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu koja je postavila temelje dizajna kakvog danas poznajemo. Prigodna izložba će, između ostalog, predstaviti i troje hrvatskih studenata Bauhausa – kultnu dizajnericu tekstila Otti Berger, fotografkinju Ivanu Tomljenović Meller i arhitekta Gustava Bohutinskog. Izložbu i panel kojima će se predstaviti utjecaj Bauhausa na hrvatski dizajn, ZGDW priprema u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, Tekstilno–tehnološkim fakultetom i Tehničkim muzejom Nikola Tesla.

Zagreb Design Week kao državu partnera predstavlja Republiku Poljsku. U suradnji s Institutom Adam Mickiewicz iz Varšave, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj održat će se izložba 'ABC poljskog dizajna' (The ABC’s of Polish Design) kojom se obilježava 100 godina dizajna u ovoj državi. Izložba donosi izbor 100 najboljih projekata suvremenog poljskog dizajna, podjednako kao i klasika dizajna nastalih u posljednjih stotinu godina. Među njima se nalaze raznoliki proizvodi poput stolaca, stolova, čaša, predmeta od porculana, tipografije, vizualnih identiteta, dječjih igračaka, lokomotiva, neonskih lampi, pa čak i zmajeva.

Klasike dizajna prate naručene suvremene ilustracije, interpretacije, 25 suvremenih poljskih ilustratora i grafičkih dizajnera.

'Za festival pripremamo i bogat filmski program dokumentanih filmova o dizajnu, iz kojeg izdvajamo hrvatsku premijeru dokumentarnog filma Garya Hustwita „Rams“. Film donosi ekskluzivan uvid u rad i filozofiju dizajna 'manje je više' legendarnog njemačkog 87-godišnjeg industrijskog dizajnera, Dietera Ramsa, navode organizatori, a najavljuju i 'ZGDW concept store' gdje će ponuditi najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu – od nakita i mode do namještaja i automobila.