nemir u frankfurtu

Slavoj Žižek nakon kaosa na književnom sajmu: Napadaju me lažni ljevičari!

19.10.2023 u 10:00

Bionic
Reading

Slavoj Žižek još sinoć je komentirao skandal koji je izazvao na sajmu knjiga u Frankfurtu i opet je - naravno - rekao nešto što se mnogima neće svidjeti

Slovenski filozofski superstar Slavoj Žižek jučer je na otvaranju Frankfurtskog sajma knjiga govorio o aktualnim događajima na Bliskom istoku, što su ljudi u publici - potpuno u skladu s duhom vremena - prihvatili na dva načina: jedni su mu aplaudirali, a drugi su napuštali dvoranu.

O čemu je Žižek govorio? Između ostalog, rekao je da je Izrael na putu da postane diktatura te da se Palestinci doživljavaju kao problem. Iz publike su započeli dobacivati da relativizira to pitanje, a nekoliko gostiju je u znak prosvjeda napustilo dvoranu tijekom njegovog govora, piše N1 Slovenija.

Žižeku se prvo ispred pozornice, a kasnije i direktno na njoj, suprotstavio i državni tajnik za europske poslove te komesar za antisemitizam Uwe Becker koji je, prema pisanju njemačkog Zeita, nekoliko puta izlazio iz dvorane. Becker je optužio Žižeka da relativizira zločine Hamasa, ali je filozof odbacio njegove optužbe. U znak prosvjeda iz dvorane je izašao i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.

Izvor: Društvene mreže

Naravno, filozof je još isti dan komentirao kuršlus koji je izazvao svojim govorom u Frankfurtu, a opet je rekao nešto što se mnogima neće svidjeti.

Žižek: Napadaju me lažni ljevičari!

Kako je Žižek nakon svega rekao u izjavi za RTV Sloveniju, osobi koja mu je prekinula nastup trebao je još oštrije uzvratiti s "vi ste najveći zagovornik antisemitizma u Njemačkoj", jer, kako kaže filozof, takav stav će samo ojačati antisemitizam. Kako je dodao, to što se događalo tijekom njegova govora u Frankfurtu bio je odgovor "tih lažnih filozofa". Većina privatnih mailova koje dobiva, rekao je Žižek novinarima RTV Slovenije, je sasvim drugačija. Napadaju ga lažni ljevičari, kaže on, ujedno se pitajući i kome je služio nedavni napad Hamasa jer je, kako smatra, objektivno najteže pogodio Izrael.

"Ja zapravo mislim, u mojoj viziji imate Hamas i Netanyahuovu vladu, u kojoj sjedi Itamar Ben-Gvir, kojeg je Izrael osudio kao terorista, a s druge strane Hamas. Ovo je jedna osovina, s druge strane su normalni ljudi", objasnio je Žižek i dodao kako je “šokiran” svim reakcijama, da ništa što je rekao već nije rečeno u liberalnim, zapadnim i izraelskim medijima.

Podsjetimo, u Frankfurtu je jučer svečano otvoren 75. Frankfurtski sajam knjiga, na kojem je Slovenija ove godine počasni gost. Sajam je otvorila slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar, koja je u svom govoru istaknula značaj knjige za Slovence. Otvaranje sajma zasjenio je Žižekov govor, ali i činjenica da je organizator odlučio otkazati dodjelu nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibli i to zbog, kako su rekli, "eskalacije sukoba na Bliskom istoku". Autorica će nagradu dobiti, naveo je organizator, samo je pitanje kada i u kojem obliku. "Dodjela nagrade nikada nije bila upitna", tvrde oni.

  • +5
Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar na Sajmu knjiga u Frankfurtu Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK / POOL