NA OKTOBARSKOM SALONU

Yoko Ono poziva žene da sudjeluju u projektu koji će uskoro izložiti u Beogradu

04.07.2018 u 13:21

Bionic
Reading

U okviru 57. Oktobarskog salona, najveće regionalne izložbe suvremene umjetnosti, koja će se u Beogradu pod nazivom 'Čudo kakofonije' održati od 14. rujna do 28. listopada, svoj rad predstavit će i Yoko Ono. U pitanju je dugogodišnji projekt 'Buđenje' (Arising), koji tematizira rodno nasilje, a umjetnica je tom prilikom žene iz Srbije i cijeloga svijeta pozvala da se uključe vlastitim pričama

'Žene svih godina, iz svih zemalja svijeta: Pozivamo vas da pošaljete svoje svjedočenje o zlu koje vam je naneseno zato što ste žena. Napišite ga na svom jeziku, svojim riječima i pišite koliko god otvoreno želite. Možete ga potpisati imenom, ako hoćete, ali nemojte stavljati prezime. Pošaljite samo fotografiju svojih očiju', poručila je Yoko Ono u javnom pozivu objavljenom na službenoj stranici Oktobarskog salona.

Iskazi o zlu i fotografije očiju, dodala je, bit će izloženi kao dio njezine instalacije 'Buđenje' na 57. Oktobarskom salonu u Beogradu.

'Instalacija 'Buđenje' nastavlja rasti i bit će izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete sudjelovati', napisala je Yoko Ono, jedna od vodećih eksperimentalnih i avangardnih umjetnica koja već preko pet desetljeća stvara u područjima performansa, filma, poezije, glazbe i književnosti.

Dobitnica je, među ostalim, Zlatnog lava za životno djelo na Venecijanskom bijenalu 2009. te nagrade 'Oscar Kokoschka', najvišeg austrijskog priznanja za suvremenu primijenjenu umjetnost, koja joj je uručena 2012.

Pored Yoko Ono, svoja djela će u sklopu ovogodišnjeg beogradskog Oktobarskog salona, čiji su kustosi Gunnar B. Kvaran i Danielle Kvaran, predstaviti Helen Marten, Jan Fabre, Olafur Eliasson, Cindy Sherman, Larry Bell, Anselm Kiefer, Takashi Murakami i Hito Steyerl, a od domaćih David Maljković.