BESPLATNE ELEKTRONIČKE KNJIGE

Vrhunska poezija i proza 'začinjena' Noamom Chomskim

03.12.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) u 2013. objavilo je u okviru projekta 'Besplatne elektroničke knjige' 14 novih naslova, tako da je trenutačno na stranicama projekta od objavljenih 155 dostupno 147 naslova. U prvih 11 mjeseci 2013. mrežne stranice projekta Besplatne elektroničke knjige zabilježile su više od 159 tisuća jedinstvenih posjetitelja, čime je već nadmašena rekordna posjećenost iz 2012., kada je tijekom 12 mjeseci bilo 156.553 jedinstvenih posjetitelja

Tijekom 2013. objavljene su četiri pjesničke zbirke nagrađivanih i antologiziranih autora ('Pjesme za vunene noći' Vanje Jambrović, za koju je autorica dobila nagradu Josip Eugen Seta Hrvatskog književnog društva iz Rijeke za najbolji neobjavljeni rukopis te nagradu Kvirinovih poetskih susreta koju dodjeljuje Matica hrvatska Sisak za najbolju knjigu poezije autora do 35 godina; 'Placebo' Branka Maleša, dobitnika Goranova vijenca, najvažnije hrvatske pjesničke nagrade; 'Naša druga imena' Ivana Hercega, za koju je autor dobio Gorana za mlade pjesnike 1994. godine; '40 antiljubavnih i jedna nekorektna' Roberta Roklicera, dugogodišnjeg voditelja kultne zagrebačke tribine 'Jutro poezije'), tri zbirke kratkih proza ('Najbolji na svijetu' Zorana Krušvara 'Treba se kretati' Krešimira Mićanovića; 'Bitka za svakog čovjeka' Gordana Nuhanovića), dvije zbirke eseja ('Mrtvaci pod poplunom' Borisa Becka 'Kako potrošiti svijet – mala škola ratova za resurse' Dražena Šimleše), jednu filmološku studiju ('Filmske vrste i rodovi' Nikice Gilića, vodećeg filmologa srednje generacije), dvije drame ('Kain ili njegov brat' te 'Zaštićena zona' Damira Šodana, za koju je autor dobio 1. nagradu na Natječaju za autore s područja bivše Jugoslavije u Beču 2000. godine), jednu ezoterijsku studiju ('Četvrti put i ezoterijsko kršćanstvo – uvod u učenje G. I. Gurđijeva' Rebecce Nottingham) te jednu antropološku studiju ('Narod bez vlade – antropologija anarhizma' Harolda Barclaya). Svi ovi naslovi objavljeni su uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Tijekom 2014. DPKM planira objaviti 11 novih naslova, a težište je izdavačkog plana, kao i dosad, na vrhunskim književnim djelima suvremenih hrvatskih autorica i autora. U siječnju će biti objavljen 'ženski pjesnički blok': zbirke pjesama 'Postanak ptica' Ane Brnardić, višestruko nagrađivane pjesnikinje, i 'Kućna pravila' Olje Savičević Ivančević, za koju je dobila nagradu Kiklop za zbirku poezije 2008. te u Hrvatskoj doživjela dva izdanja, a objavljena je i u Makedoniji (Makedonska reč) i Srbiji (Grupa 484, u suradnji s Davidom Albaharijem u ediciji 'Mala kutija').

U veljači će biti objavljen 'muški pjesnički blok': zbirke pjesama 'biba posavec' Branka Maleša, višestruko nagrađivanog pjesnika, prozaika, kritičara, antologičara i prevoditelja; 'Poslanice običnim ljudima' Marka Pogačara, najvažnijeg i višestruko nagrađivanog pjesnika mlađe generacije; 'Pisma divljem Skitu' Damira Šodana, višestruko nagrađivanog pjesnika i dramatičara te jednog od najvažnijih prevoditelja suvremene angloameričke poezije i proze.

U ožujku će biti objavljen 'prozni blok': zbirke priča 'Kičma' Dorte Jagić, višestruko nagrađivane i prevođene autorice, 'U što se zaljubljujemo' Romana Simića Bodrožića, koja je proglašena najboljom proznom knjigom 2005. u izboru Jutarnjeg lista, a prevedena je i na njemački, španjolski, slovenski, poljski i makedonski te 'Makovo zrno' Nevena Ušumovića, višestruko antologiziranog i prevođenog prozaika.

U rujnu će biti objavljen, u suradnji sa zagrebačkim DAF-om, i jedan klasik, 'Vijesti iz Nigdine' Williama Morrisa, u prijevodu Dinka Telećana, a u listopadu mediološka studija 'Mediji i kultura – ideologija medija nakon decentralizacije' Katarine Peović Vuković, dugogodišnje urednice književno-teorijskog časopisa Libra Libera. Kao 11. i zadnji naslov u 2014., u suradnji sa zagrebačkim DAF-om bit će objavljen izbor radova najcitiranijeg i najpoznatijeg svjetskog intelektualca Noama Chomskog, 'Politika bez moći'