OBRAT U DUBROVNIKU

Vodstvo Igara želi odigrati Houellebecqa uz policijsku pomoć

19.05.2015 u 10:03

Bionic
Reading

Predstava oko koje se prošlog tjedna podigla prašina, 'Elementarne čestice' prema romanu Michela Houellebecqa, mogla bi ipak biti izvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama

'Moram vam reći imam nešto malo nade. Imam nade da neće doći do negacije Dubrovnika samog po sebi koji nosi svoj znak i svoju zastavu libertas, a to bi značilo da će se izvesti predstava', rekla je za televiziju N1 Mani Gotovac, šefica Dramskog programa Igara.

'Evo zbog čega to govorim. Neprirodno mi je govoriti o politici no posljednji politički potezi ukazuju na to da ne žele ovu blamažu o kojoj govori cijeli svijet. Političari su se uključili razumno u cijelu ovu zbrku koja je nastala zahvaljujući dubrovačkom županu koji nije pročitao knjigu i ne zna o čemu priča ili nema dobre savjetnike', kazala je Gotovac.

U subotu je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao da će oni osigurati izvedbe tj. da neće biti opasnosti i rizika jer su oni na to osiguranje spremni, podsjetila je Gotovac i kazala da su je zvali iz Ureda predsjednice i podržali izvedbu Elementarnih čestica.

Predstava Elementarne čestice maknuta je s programa Igara nakon što je Županija dubrovačko neretvanska tražila od Vlade procjenu sigurnosti za izvođenje predstave jer je, kako je rekao župan Nikola Dobroslavić, riječ o autoru čiji stavovi o islamu mogu biti uvredljivi za Dubrovčane i njihove goste. Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako zbog takvih stavova autora ne može podržati predstavu, a iz Uprave Igara odgovorili su kako Elementarne čestice nemaju nikakve veze s islamom već pričaju o ljubavi između muškarca i žene.

Nakon što je prošli tjedan objavljeno da je MUP utvrdio postojanje sigurnosnog rizika, o ovom slučaju oglasilo se i Ministarstvo kulture koje je poručilo da se ne može miješati u umjetničke slobode, no kako u ovom slučaju ne može ignorirati procjenu MUP-a.

Konačnu odluku o održavanju predstave prepustili su autonomno Dubrovačkim ljetnim igrama, a prema neslužbenim informacijama ona se očekuje do petka.