20. travnja

Vodimo vas na predstavu 'Susret' u Teatru EXIT

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 19.04.2019 10:26
  • Objavljeno 16.04.2019 u 09:44
tportal

Izvor: Teatar EXIT / Autor: Promo

'Susret' u subotu 20.4. u 20h u Teatar EXIT

O predstavi:

Prema riječima autorice i redateljice Nine Mitrović Susret je napeta psihološka drama o dva čovjeka suočena s prošlošću od koje više ne mogu pobjeći. Komad je to o ljubavi i mržnji, kajanju i žaljenju. I pitanju koje se krije u pozadini cijele priče: Što ako nam naši roditelji ne mogu ili ne znaju dati ljubav?

Susret je 2009. nagrađen nagradom za dramsko djelo Marin Držić. Izveden je 2013. u sklopu festivala novog pisma LabFest u Londonu, u koprodukciji Theatre 503 i Fat Git Theatre, u režiji Josha Rochea. Iste je godine imao premijeru u Slovenskom Narodnom Gledališču Nova Gorica u Sloveniji u režiji Primoža Beblera. Ovo je prvi put da će ga hrvatska publika imati prilike vidjeti na pozornici.

O autorici:

Nina Mitrović (Slavonski Brod, 1978.) nagrađivana je dramska spisateljica. Autorica je brojnih drama koje uključuju Komšiluk naglavačke i Kad se mi mrtvi pokoljemo, obje nagrađene Zlatnim smijehom za najbolji tekst na Danima satire 2003. i 2005. Njezina drama Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti nagrađena je Marulom za najbolji izvedeni tekst na Marulićevim danima 2007. te je bila nominirana za nagradu Nova Drama na Berliner Festspiele, Theatertreffen Stuckemarkt 2005.

Njezina su djela izvedena u nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini te u teatrima u Austriji, Njemačkoj, Makedoniji, Finskoj, Slovačkoj i Češkoj. Drame su joj predstavljene na međunarodnim festivalima uključujući Internacionalni kazališni festival u Sibiu i Playwright’s Week u New Yorku.

Njezini su radovi prevedeni na deset jezika te objavljeni u međunarodnim antologijama i časopisima. Autorica je knjiga Komšiluk naglavačke i Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti (Adamić, Rijeka 2006.) i Drame (Hrvatski centar ITI, Zagreb, 2016.).

Iz medija:

'Susret' Nine Mitrović je duboka i potresna studija o neuspjelom roditeljstvu

'Predstava traje samo jedan sat i tempo ne pada niti u jednom trenutku, najviše zahvaljujući odličnom tekstu Nine Mitrović i glumačkim interpretacijama Siniša Popovića, dramskog prvaka HNK-a, i Filipa Križana, člana Gavellinog ansambla i čestog suradnika kazališta Exit, koji maestralno oslikavaju likove oca i sina. Predstava nevjerojatno točno i životno oslikava odnos oca i sina, a replike koje izgovaraju ti antijunaci izazivaju nemir i nelagodu, ali i gorki smijeh. Tekst je iskren, jednostavan i direktan, lucidan i duhovit, a njegova najveća vrijednost je u razotkrivanju unutrašnjih svjetova, psiholoških mehanizama likova i njihove psihopatologije.

(…) Zapravo, Susret je duboka i potresna studija o neuspjelom roditeljstvu koja nesmiljeno detektira kako nam roditelji, pogotovo očevi, u svom neznanju i strahu od emocija, mogu u ime nekog glupog macho opredjeljenja uništiti živote. Njena važnost je u tome što nam pozornost skreće s egocentrične i korumpirane političke arene i društvenog smeća na nas same i na vrijednost i važnost međuljudskih odnosa. Sasvim jasno pokazuje da će čovjek, odrastao bez roditeljske ljubavi i potpore, perpetuirati istu vrstu psihološkog zločina, i da će se zatim ta pogrešna matrica ponavljati u beskraj.

Nina Ožegović (T-portal)

  • Izvedba: 20.4. (subota) u 20h u Teatru EXIT
  • Tekst i režija: Nina Mitrović
  • Igraju: Siniša Popović i Filip Križan

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za predstavu Susret (u subotu 20.4. u 20h u Teatru EXIT), a dobitnik će je Anica Rogulja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!