nagradnjače

Vodimo vas na predstavu 'Klupko' u kazališnoj dvorani Vidra

13.03.2018 u 10:46

Bionic
Reading

Na tortu povodom 70-og rođendana ide 70 svjećica, na iluziju 70 zamišljaja, a na kazališnu predstavu, otprilike, 70 reflektora

Tako će to biti 21.ožujka 2018. u kazališnoj dvorani Vidra, jer baš na taj prvoproljetni dan, Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, inače najstarije kazalište spomenute specifičnosti u svijetu, obilježava veliku obljetnicu, pripremivši zagrepčanima i svima koji se u Zagrebu nađu te večeri, komediju Pere Budaka, Klupko.

Nešto kao, slatka vuna

Zavuzlalo se i zaplelo, iz zabune u zbunjenost, iz obmane u lakrdiju, pa niti se zna tko je kome što, niti tko koga i zašto, pri čemu čist račun biva krivo zbrojen, samo ljubav pušta korijenje kao svezvani plemeniti korov. Tako nekako, nikako da se složi slagalica koju u dobroj namjeri tetka Roža zavuzlava, dok joj u krilo na kraju svih krajeva, a igrom sudbine ne padne vlastiti bivši muž, pa se klupko nepredvidivo, ali samo rasplete i završi priču u općem zagrljaju svih sa svima.

Komedija je to Pere Budaka, o noćnim prikradanjima pod prozore, sjedeljkama i divanjenjima uz rakiju, zdravicama i tračevima na kojima počiva život na selu prikraćujući vrijeme koje se ukorijenilo između navike i dosade. Pitka, ali ne i plitka priča koju morate pažljivo gledati, jer ako vam promakne jedan detalj, visit će vam tri-četiri upitnika iznad glave, pa ćete u čudu, pokušavajući uhvatiti nit vlastitog klupka dočekati kraj, prikraćeni za onu skrivenu duhovitost što vam je zbog nepažnje izmigoljila kroz prste.

Redatelj, Željko Duvnjak upleo je glumce Novog života u kazališni slatkiš koji se brzo topi u ustima, ali dugo nakon kušanja ostaje sladak, začudno dojmljiva okusa, nešto kao ona slatka vuna na štapiću. Svi likovi posloženi su u mrežu uzajamnosti i doista djeluju kao suptilan mehanizam čije polugice i kockice čine cjelinu i ne funkcioniraju bez aktivnog sudjelovanja najsitnijeg detalja. U tipičan lički pejzaž, Marte Crnobrnja, te sutone, praskozorja i podneva koja je rasvijetlio Nenad Lalović, uklopili su se i Dvořák sa svojim Slavenskim plesovima i nenametljiva, a dojmljiva obleka, Hane Letice, sveprisutna rakija nepoznata podrijekla, ali i američki Jursanov image Milenka Zeke, koji raspliće Klupko i vraća se svojoj Roži, Dajani Biondić, koja ga nikad nije prežalila, iako je već bila spremna sviti gnizdašce s rabijatnim poštenjakom Mijatom, alias Igorom Kučevićem. Lažni Radojko, Matija Major, dobije lažnu Rožinu kćer, Ružicu Drenski, Vranjicu, dok onu pravu, Anicu, ili ti Suzanu Bliznac, tek očekuje pravi Rade koji dolazi iz Amerike, a sluškinja Jeka, Ružica Domić-Lalović, biva isprošena od Ilije, Marija Glibe, koji joj se s poštenim namjerama prikrada noćima, dok akcente zabune, ali i raspleta nose stari rakijaš i lakrdijaš, nosonja Josina Vojin Perić, i njegova čangrizava mudrijašica Antuša Anita Matković, koja i nije baš prijatelj rakije, ali je gucne kad god joj se pruži prilika.

Tko voli, nek izvoli, tko plati nek svrati, ko nam je prijatelj, neka i ostane, a ko nije, Bože ga okreni, a mi svi zdravi i veseli bili!!! Živili!

Vojin Perić

  • Kazalište slijepih i slabovidnih Novi Život
  • Pero Budak
  • Klupko
  • redatelj i izbor glazbe / Željko Duvnjak
  • scenografkinja / Marta Crnobrnja
  • kostimografkinja / Hana Letica
  • oblikovatelj svjetla / Nenad Lalović
  • vizualni identitet predstave / kunazlatica
  • autor fotografija / Jasenko Rasol

Zaigrana košara smijeha, prizori iz, za mnoge zaboravljenoga seoskog života, ljubav koja se krade kroz prozore i na kraju krajeva, obveza iz školske lektire, dovoljni su razlozi da se pridružite svečanosti i uživate barem jedan 'komadić torte'.

Ova rođendanska proslava zapravo je početak cijelog niza manifestacija koje će uokviriti ovu rijetku kazališnu obljetnicu. Realizaciji ove šarolike proslave financijski su pomogli Ministarstvo kulture i Ministarstvo za demografiju,obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sudjelovanje Grada Zagreba i nekih drugih tek se očekuje.

Čitateljima tportala darujemo 3x2 ulaznice za predstavu 'Klupko' 21.ožujka 2018. u kazališnoj dvorani Vidra. Dobitnici su Sandra Viljevac, Nataša Vidović i Iva Gašparović.