ZKM

Vodimo vas na predstavu 'Huddersfield'

29.04.2019 u 16:25

Bionic
Reading

Ovu majstorski režiranu predstavu redatelja Renea Medvešeka publika je primila s ovacijama i predstava je ubrzo postala magnetom za publiku. Na repertoaru je nakon višemjesečne stanke ponovno u svibnju: 3, 4. i 5. svibnja te 12, 16. i 17. svibnja u 20 sati. Za izvedbe 3, 4. i 5. svibnja darujemo po 2 ulaznice čitateljima!

Uglješa Šajtinac

HUDDERSFIELD

redatelj: Rene Medvešek / adaptacija: Tomislav Zajec

Priča o tisućama mladih koji danas svakodnevno odlaze neznano kamo ne želeći se ni osvrnuti za sobom, a oni koji ostaju žive život stalnog razočaranja i nezadovoljstva. Uglješa Šajtinac jedan je od najvažnijih suvremenih srbijanskih dramskih pisaca, dobitnik Europske nagrade za književnost 2014. te Sterijine nagrade 2005. za dramu Huddersfield. Zagrebačka verzija Huddersfielda donosi duhovitu i veoma potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka, o četvero prijatelja od kojih je jedan otišao u inozemstvo za boljim životom, a drugi su ostali gdje su i bili, osuđeni na gluho trajanje bez dostojanstva i perspektive. Onaj među njima koji se dokopao stvarnog grada Huddersfielda, blizu Leedsa u Engleskoj, živi dobro i komforno, ali je izgubio osjećaj identiteta i orijentacije, drugi koji su ostali vezani za stari kraj izgubili su sve ostalo.

'Nenarušena koncentracija generacije mobitela rijetkost je u suvremenom teatru i zasigurno govori u prilog ne samo ciljanoj publici izvedbe nego svjedoči i o intenzitetu same predstave, zaokupljene iskustvom odrastanja.' Nataša Govedić, Novi list

'Zagrebačko kazalište mladih produciralo je novu hit-predstavu melankolična i dramskog predznaka. ‚Huddersfield’ redatelja Renea Medvešeka privući će publiku, zagrebačku i festivalsku, onako kako ih je privukla ‚Črna mati zemla’ (…) oživljuju duh vremena, razočaranje koje osjećaju sve generacije današnjih naših, u ovome slučaju, kazališnih posjetitelja.' Tomislav Čadež, Jutarnji list

'Tomislav Zajec je tekst Uglješe Šajtinca odlično adaptirao i prilagodio hrvatskim okolnostima te u hrvatsku verziju upisao mnoge prepoznatljive probleme i teme iz naše postratne zbilje. Redatelj Rene Medvešek je svojim specifičnim rukopisom stvorio dinamičnu, uzbudljivu, divlju i napetu predstavu, koja je svojim ubojitim, grubim tekstom, psovkama i porukama duboko zahvatila osjećanje beznađa generacije tridesetogodišnjaka i njihove pokušaje pronalaženja vlastitog puta. Važnost predstave je i u tome što je nose mladi glumci, nova generacija članova ZKM-ovog ansambla, a njihov neosporan talent potpomognut je odličnim izvedbama veterana kao što su Damir Šaban i Filip Nola', (Nina Ožegović, tportal).

Glume: Dado Ćosić, Mateo Videk, Adrian Pezdirc, Bernard Tomić, Damir Šaban, Tina Orlandini, Filip Nola.

Predstava ostaje na repertoaru u sjećanje na preminulog glumca Roberta Budaka.

Izvor: Društvene mreže

Čitateljima tportala darujemo 1x2 ulaznice za predstavu 'Huddersfield' za izvedbe 3, 4. i 5. svibnja u ZKM-u. Dobitnici su Drago Širanović (3. svibnja), Darko Konevski (4. svibnja), Branka Jagetić (5. svibnja).