NAGRADNJAČA

Vodimo vas na gostovanje Baleta Preljocaj u HNK Zagreb

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.10.2014 10:13
  • Objavljeno 03.10.2014 u 16:09
Balet Preljocaj

Balet Preljocaj

Izvor: Promo fotografije / Autor: HNK Zagreb

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, 9. listopada gostuje jedna od najpoznatijih europskih plesnih skupina Balet Preljocaj, a mi vam darujemo 2x2 ulaznice za nastup.
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: tportal.hr

Angelin Preljocaj 1984., ostvarivši od tada s tom plesnom skupinom 50-ak koreografija, od kojih su mnoge, s velikim uspjehom i na oduševljenje publike, gostovale diljem svijeta.

Najveći broj koreografskih djela Angelina Preljocaja ispisan je osobnim, izrazito tjelesnim i preciznim, gotovo skulpturalnim koreografskim stilom kojim pripovijeda priče, ali bez namjere da te priče ispriča do kraja u drugom mediju. Na tragu toga i jedna je od njegovih posljednjih baletnih predstava Noći / Les Nuits inspirirana znamenitom zbirkom kratkih priča Tisuću i jedna noć, duboko utkanih u indijsku, perzijsku, arapsku i sjevernoafričku kulturu.

Kao suradnike na projektu pozvao je poznate europske umjetnike sjevernoafričkih korijena, kakvi su modni dizajner Azzedine Alaïa, skladateljica i pjevačica Natacha Atlas, koja u svojem umjetničkom izričaju spretno kombinira arapsku sa zapadnom elektronskom glazbom te skladatelj vokalne i elektronske glazbe Samy Bishai. Znajući kako je i danas fascinacija Orijentom prisutna u kolektivnoj svijesti europskih žitelja, Preljocaj se fokusirao na one priče koje plijene svojim fantastičnim i erotskim elementima, što ga je potaknulo na stvaranje senzualnih pokreta uklopljenih u baletno djelo na razmeđi stvarnog i fantastičnog, misaonog i instinktivnog, iznad misterija samih tekstova u kojima je pronašao inspiraciju. Preljocajevi plesači fasciniraju snagom, energijom i potpunom izvedbenom predanošću, stvarajući svojim tijelima simbole neobično nalik ekspresivnom kaligrafskom ispisivanju raspoloženja i emocija.

Balet Noći, praizveden je 2013. godine u Pavillion Noir, koreografskom centru u kojemu djeluje Ballet Preljocaj u Aix-en-Provence, u suradnji s Gradom europske kulture 2013. Marseilleom, a zagrebačka će ga publika moći vidjeti u sklopu velike europske turneje Balleta Preljocaj.

Imena dobitnika objavit ćemo u utorak, 7. listopada.

Po dvije ulaznice su osvojile:

Tina Barbarić
Morana Begač

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!