UPRAVLJANJE BAŠTINOM

Vlahušiću je sto kuna za dubrovačke zidine premalo

22.07.2014 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon što je Grad Dubrovnik predvođen Androm Vlahušićem konačno ostao bez mogućnosti upravljanja dubrovačkim zidinama, gradonačelnik Vlahušić iskritizirao je starog-novog upravljača Društvo prijatelja dubrovačke starine koji preko 60 godina skrbi o zidinama te kazao da preniskom cijenom ulaznice Dubrovnik ove godine gubi 15 milijuna kuna

Ustavni sud ukinuo je članak 36. Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika kojim je bilo predviđeno da upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama preuzima Grad Dubrovnik te da se raskine ugovor Grada s Društvom prijatelja dubrovačke starine (DPDS) o upravljanju zidinama

Tajnik Društva Niko Kapetanić, zadovoljan odlukom, čudi se kako je uopće ovakav zakon mogao proći sve instance, od Ministarstva kulture, Vlade i Sabora. Zakon o izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika donio je Hrvatski sabor 31. siječnja, a stupio je na snagu 20. veljače ove godine. DPDS je 25. veljače podnio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti tog zakona, a Ustavni je sud 4. ožujka privremeno obustavio zakon i omogućio DPDS-u da nastavi upravljati dubrovačkim zidinama.

Neraskidiv ugovor do 2020.

Do 2009, novac od upravljanja zidinama išao je Društvu, a od potpisivanja ugovora s Gradom polovica prihoda išla je Gradu. 'Pozitivan sudski ishod novi je poticaj da nastavimo s obnovom', kaže Niko Kapetanić pozivajući se na uspješne rezultate Društva koje zidinama upravlja od 1969. godine. Kapetanić upozorava da se sada prvi put postavilo pitanje odnosa Društva i Grada što smatra dobrim za preispitivanje dosadašnjih odnosa. 'Kad se dogovore bolji međusobni odnosi Društva i Grada, neće biti problem potpisati novi ugovor', kaže. Za postojeći, koji je Društvo s Gradom i gradonačelnikom Androm Vlahušićem sklopilo 2009., kaže da je praktički neraskidiv i traje do kraja 2019. 'Procjenjujemo da su prihodi već sada veliki i tražimo razgovore s Gradom zbog pronalaženja novih modela kako bismo tu suradnju unaprijedili', kaže Kapetanić.

'Uvijek smo dobro surađivali s Ministarstvom, a navode nas kao primjer dobrog upravljanja i obnavljanja baštine. Ministarstvo nas je voljelo jer ne obnavljamo samo zidine. Obnovili smo Sokolgradsku tvrđavu koja je lani imala sedam tisuća prodanih karata, Stonske zidine čak 40 tisuća. Svaku kunu možemo dokazati. S druge strane, kaže, zahvaljujući novom zakonu Zavod za obnovu Dubrovnika koji se dijelom se financirao iz Ministarstva kulture, dijelom Grada, dijelom Županije više od Ministarstva ne dobiva ni kune. Nakon ocjene ustavnosti Zakona, i budući da je u njemu ostao čl. 32, Grad Dubrovnik ubuduće će pola iznosa od svog dijela za zidine trebati uplaćivati Zavodu za obnovu Dubrovnika, jer ne postoji drugi način financiranja te ustanove.

Zašto gubimo na stranim turistima?

Kapetanić za pregovore s Gradom

'Ako ćemo ove godine, kad se Gradu da 50 posto prihoda i kad se uračunaju troškovi, imati tridesetak milijuna prihoda, a ako objektivno ne možemo potrošiti više od 15 tisuća u obnovu, tražit ćemo rješenja da pametno utrošimo preostali novac. Mi smo čuvari namjenskog novca', kaže Niko Kapetanić. Ističe da rast prihoda bilježe iz godine u godinu. Pretprošle godine ostvarili su 770 tisuća posjetitelja, prošle godine 865 tisuća, a ove godine u prvoj polovici godine bilježe rast posjeta od osam posto. 'Idemo prema 900 tisuća i ne možemo prihvatiti da nam je Grad, kao i Ministarstvo kulture, neprijatelj', kaže Kapetanić.

Gradonačelnik Andro Vlahušić nije zadovoljan odlukom Ustavnog suda i kazao je da oko zidina postoji niz problema. Kao prvi je naveo da je cijena ulaznice od sto kuna, koja je podignuta u odnosu na lanjsku, preniska.

'Pokazalo se da imamo više turista i cijena je trebala biti 120 kuna. Zašto smo izgubili 15 milijuna kuna od stranaca? Umjesto da ostanu za obnovu, PDV i Gradu Dubrovniku. To ima ozbiljne elemente kršenja financijske stabilnosti grada i države. Drugi veliki problem je zašto nemamo večernje obilaske, a treće je neuobičajena situacija u kojoj imate državni zavod sa 13 profesionalaca koji nema ni lipe za obnovu baštine, a imate udrugu koja trenutačno ima 30 milijuna kuna i do kraja godine će imati 50 milijuna, a ne obnavlja ništa na području Dubrovnika. Što je onda ta udruga nego financijska agencija?' kazao je Andro Vlahušić komentirajući odluku Ustavnog suda i najavio moguć nastavak sukoba Grada i Društva na sudu.

Moguć rasplet na sudu

'Mi ćemo odlučiti idemo li u sudski spor jer je nelogično da jedna udruga ubire toliko novca, a maksimalno može potrošiti na obnovu pet milijuna. Ta udruga raspolaže novcem većim no što RH ima za cjelokupnu baštinu i da time upravlja neodgovorno prema baštini. Ustavni sud nam je rekao da se ovaj spor ne rješava zakonom, nego na sudu i mi ćemo promisliti je li to najbolje' kazao je Vlahušić, a na pitanje zašto onda već ranije nisu potražili rješenje pred sudom, rekao kako su procijenili da spor neće dobiti. 'Imamo društvenu svijest u kojoj javno vlasništvo nije prihvatljivo', zaključio je Vlahušić.

Podsjetimo, početkom godine razvila se rasprava oko upravljanja Dubrovačkim zidinama. Ministarstvo kulture bilo je stava da Društvo kao privatna udruga nikome nije polagalo račune za ostvarene prihode, a svi izvedeni radovi ugovarali su se bez javnih natječaja jer Društvo ne potpada pod Zakon o javnoj nabavi, a kao privatna udruga nije podvrgnuto nikakvom obliku javnog nadzora. S obzirom na status udruge, nije bilo moguće utvrditi gdje završava višak novca, tvrdili su u Ministarstvu kulture. Grad Dubrovnik predvođen Androm Vlahušićem najavljivao je da bi izmjenama zakona, da su prošle, Grad Dubrovnik trebao od naplate ulaznica s najmanje 50 posto sredstava financirati rad Zavoda za obnovu Dubrovnika, a ostalo bi se koristilo za druge javne potrebe grada. Predsjednik DPDS-a Denis Orlić tada je tvrdio kako se Vlahušić pod svaku cijenu htio dočepati zidina, pa i mimo Gradskog vijeća. Orlić je napomenuo da isti ugovor kakav imaju s Dubrovnikom imaju i kad je riječ o stonskim zidinama, no taj nije bio proglašen nezakonitim.

svaku: each