DUBRAVKA VRGOČ:

'Vjerujem da HNK ima budućnost, ali je neizvjesna'

01.07.2014 u 14:08

Bionic
Reading

U povodu svoje 10. godine ravnateljstva u Zagrebačkom kazalištu mladih, Dubravka Vrgoč, koja u rujnu odlazi na mjesto intendantice Hrvatskog narodnog kazališta, oprostila se od suradnika i prisjetila uspjeha tog kazališta

Sezona 2013./2014.

U kazališnoj sezoni 2013./2014. ZKM je imao ukupno 517 izvedbi, od čega 9 premijera i 16 repriza. Ostale su izvedbe nastale u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti ili su izvedene u sklopu Ciklusa europskog kazališta u ZKM-u, Festivala svjetskog kazališta, Američkog festivala, produkcije Učilišta i ostalih programa. Kazalište je dobilo 14 nagrada i bilo na 27 gostovanja.

Ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Dubravka Vrgoč na neformalnoj konferenciji za novinare oprostila se od medija i osvrnula na desetljeće u tom kazalištu.

'Uspjeli smo napraviti stvari za koje prije 10. godina nitko nije vjerovao da su uopće moguće', rekla je Vrgoč.

Prisjetila se 2004. kada je došla na mjesto ravnatelja ZKM-a, a kada je to kazalište u sezoni imalo 139 izvedbi te usporedila s ovogodišnjom brojkom od impresivnih 517 izvedbi.

Posebno je ponosna na brojna ZKM-ova inozemna gostovanja kroz koja je, navodi, predstavljeno stvaralaštvo domaćih autora te su upravo uprizorenja domaćih pisaca tom kazalištu zaslužila slavu.

Kao najznačajnije trenutke u posljednjih deset godina izdvojila je premijernu izvedbu predstave 'Garaža' u njujorškoj La MaMi te svjetska gostovanja 'Zagrebačkog pentagrama' koji smatra jednim od najuspješnijih ZKM-ovih projekata.

Jedna od osnovnih ambicija bila joj je stvoriti otvoren teatar i smatra da je u tome i uspjela, zbog čega je ZKM danas jedan od najboljih teatara regije.

ZKM je u posljednjih 10 godina osvojio 135 nagrada, realizirao 67 premijera te 20 stranih i 24 domaće koprodukcije, dok je s Akademijom dramske umjetnosti imao 10 suradnji.

Za kraj je izrazila žaljenje zbog odlaska iz Zagrebačkog kazališta mladih gdje je, smatra, ostvarila najljepše godine svoje karijere.

'Jako mi je žao zbog odlaska iz ZKM-a. Na neki način ovom sam odlukom žrtvovala i dio sebe. Vjerujem da HNK ima budućnost, ali ona je neizvjesna', rekla je Vrgoč.