u zagrebačkom kinu Tuškanac

Velika retrospektiva s 18 filmova iz bogatog opusa Howarda Hawksa

12.06.2022 u 20:37

Bionic
Reading

Velika retrospektiva s čak 18 filmova iz bogatog opusa Howarda Hawksa, jednog od najznačajnijih američkih redatelja svih vremena, otvara se u ponedjeljak 13. lipnja, u zagrebačkom kinu Tuškanac

Program počinje razgovorom filmologa Brune Kragića i filmskih kritičara Živorada Tomića i Deana Šoše o najpoznatijim djelima tog autora koji pripada skupini tzv. velikih pripovjedača klasičnog holivudskog filma i jedan je od prvih 'kultnih' redatelja.

'Kao vrhunski, prvorazredni profesionalac, sjajno se snalazio u brojnim žanrovima, od vesterna, preko film noira do screwball komedija, režiravši redovito i komercijalno i umjetnički iznimno uspjele filmove, zbog čega je 1974. nagrađen počasnim Oscarom za životno djelo za svoj cjelokupni doprinos filmskoj industriji', podsjeća se u najavi.

Program, koji će trajati do 24. lipnja, otvara remek-djelo screwball komedije 'Njegova djevojka Petko' (1940.) s Caryem Grantom i Rosalind Russell, a u programu je i jedna od najvažnijih holivudskih komedija 'Silom dadilja' (1938.), u kojoj Grant glumi s Katherine Hepburn, čineći jedan od najzabavnijih komičarskih parova. S romantičnom komedijom 'Dvadeseto stoljeće' (1934.)  postavio je temeljne odrednice podžanra screwball komedije, a u filmu 'Samo anđeli imaju krila' (1939)  donosi priču o razdoru koji u skladnu mušku zajednicu unosi pojava žene. 

Prikazat će se i 'Imati i nemati' (1944.), slobodna adaptacija kratkog romana Ernesta Hemingwaya, u kojoj je debitantsku ulogu ostvarila tada 19-godišnja Lauren Bacall, a glavnu mušku Humphrey Bogart, njezin budući glumački partner i suprug.  Uspješnu suradnju s Bogartom i Bacall nastavio u noirovskom krimiću 'Duboki san' (1946.), adaptiranom prema romanu  Raymonda Chandlera. Prikazat će se i 'Rio Bravo' (1959.), njegov antologijski film, jedan je od najcjenjenijih, najpopularnijih i najutjecajnijih vesterna svih vremena, u kojem glume John Wayne, Dean Martin i Angie Dickinson. 

Od vesterna su tu još 'El Dorado' (1967.) te 'Rio Lobo' (1970.) te 'Crvena rijeka' (1948.) s Johnom Wayneom i Montgomery Cliftom. Hawks je snimio i klasika gangsterskog žanra, 'Lice s ožiljkom' (1932.), čiji je istoimeni remake s Al Pacinom 1983. režirao Brian de Palma. 

Surađivao je i s Garyjem Cooperom koji je za glavnu ulogu u biografskoj ratnoj drami 'Narednik York' (1941.) dobio Oscara, a s njim je iste godine snimio i komediju 'Vatrena kugla'. S Grantom je još surađivao na komedijama 'Bio sam muška ratna nevjesta' (1949) te 'Majmunska posla' (1952.), s Ginger Rogers i Marilyn Monroe koja je postala zvijezda zahvaljujući Hawksavoj mjuzikl komediji 'Muškarci više vole plavuše' (1953.).

U retrospektivi su još avanturistički film 'Hatari!' (1962.) koji Hawksu donosi epitet 'Hemingwaya američkog filma', te komediju 'Muškarčev omiljeni sport' (1964.) s Rockom Hudsonom u naslovnoj ulozi.