STAR 121 GODINU

Vandali uništili vrijedan spomenik u Karlovcu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.03.2014 14:32
  • Objavljeno 23.03.2014 u 11:46
Zorin dom

Zorin dom

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Skulptura muze, koja se nalazila u niši lijeve strane ulaza u karlovačko Gradsko kazalište 'Zorin dom', oborena je i zdrobljena, a tko je to učinio i zašto, istražuje karlovačka policija

Prve policijske informacije iz karlovačkog Centra192 tek su da je do vandalizma došlo u nepoznato vrijeme tijekom noći ili jutra te da je policija dobila dojavu o tome u 7.15 sati.

Dvije muze, zaštitnice drame i glazbe, krasile su ulaz u Zorin doma s lijeve i desne strane 121 godinu, a rekonstruirane su i vraćene u svoje niše kod ukupne rekonstrukcije zgrade Zorina doma 2001. godine.

Ravnatelj Zorina doma Srećko Šestan kazao je Hini, u telefonskom razgovoru iz Đakova, gdje Zorin dom gostuje s predstavom 'Zlatne rukavice', da je to čin neodgovornih pojedinaca koji vjerojatno ne znaju kakvu golemu štetu čine, i to štetu koja se ne mjeri novcem.

'Zgrada je to stara 121 godinu, građena namjenski za kulturu, za Prvo hrvatsko pjevačko društvoi 'Zora', i u više od 120 godina ništa se slično nije dogodilo. Sramota, u potpunom sam šoku', kazao je Šestan.

Također je rekao da će ubrzo kontaktirati sve mjerodavne da se ustanovi postoji li odljev tog vrijednog artefakta, pa da se načini replika, kako bi zgrada, kao spomenik kulturne baštine, dobila ponovno izgled kakav zaslužuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!