u izdanju profila

Uvjerljivo, napeto i prelijepo napisano: Objavljen roman 'Bračni portret' Maggie O’Farrell

10.03.2023 u 09:39

Bionic
Reading

Roman britanske spisateljice Maggie O’Farrell 'Bračni portret', u kojemu je glavna junakinja Lucrezia de' Medici, vojvotkinja od Ferrare, objavljen je u izdanju Profila

Kako ističe nakladnik, riječ je o "nezaboravnom, uvjerljivom, napetom i prelijepo napisanom romanu" o životu mlade žene koju prevelika blizina moći dovodi u smrtnu opasnost.

Ideju za roman O'Farrell je dobila kada je vidjela Lucrezijin portret koji se pripisuje Agnolu Bronzinu, a radnja romana odvija se na zimu 1561. godine, kada glavna junakinja, Lucrezia de' Medici odlazi sa suprugom Alfonsom u ladanjsku vilu. Dok sjedaju za večeru, sine joj da ju je suprug doveo u vilu s namjerom da je ubije. Šesnaestogodišnja Lucrezia, koja je dotad vodila zaštićen život u najvećoj firentinskoj palači, prepuštena je na milost i nemilost mužu i njegovu sve nestalnijem raspoloženju.

O autorici:

Knjige Maggie O’Farrell prevedene su na više od trideset jezika, a The Washington Post opisuje ju kao jednu od najuzbudljivijih spisateljica na svijetu.

Kako ističu iz Profila, slavu na svjetskoj književnoj sceni autorici je donio roman "Hamnet", temeljen na životu Shakespeareove obitelji, za koji je 2020. godine nagrađena brojnim nagradama, među kojima su British Book Award i Women’s Prize u kategoriji najbolje fikcije.

Roman "Bračni portret", koji je Profil objavio u prijevodu Damira Biličića, ove je godine uvršten u širi izbor Women's Prize.

Maggie O'Farrell rođena je u Sjevernoj Irskoj, a odrasla je u Walesu i Škotskoj. U dobi od osam godina bila je hospitalizirana zbog encefalitisa te je propustila više od godinu dana nastave o čemu je pisala u memoarima objavljenima 2017. godine.

Završila je studij engleske književnost, radila je kao novinarka, a jedno vrijeme i kao zamjenica književnog urednika The Independent on Sunday u Londonu.

Predavala je kreativno pisanje na sveučilištima Warwick u Coventryju i Goldsmiths Collegeu u Londonu. Živjela je u Irskoj, Walesu, Škotskoj, Hong Kongu i Italiji. Trenutačno živi u Edinburghu.