REZIME SEZONE

Uspjesi ZKM-a unatoč krizi

  • Autor: Igor Ružić
  • Zadnja izmjena 05.07.2011 13:21
  • Objavljeno 05.07.2011 u 13:21
Ružno pače

Ružno pače

Izvor: tportal.hr / Autor: www.pousamobor.hr

Zagrebačko kazalište mladih ovih je dana izvijestilo da je sezona 2010/11. bila ponovno jedna od najboljih

Unatoč recesiji i smanjenim kulturnim proračunima, što će se osjetiti tek sljedeće sezone, ovu je ZKM progurao poprilično junački – s ponovno reprezentativnim i u Hrvatskoj sigurno rekordnim brojem nagrada, gostovanja i uzvratnih gostovanja, koprodukcija i suradnji. Kazalište iz Tesline tako je u ovoj sezoni samostalno iznijelo pet premijera, među kojima su 'Ovo bi mogla biti moja ulica', 'Mauzer', 'Čovjek koji je spasio Europu', 'Fedrina ljubav' i 'Ružno pače', u režiji sve odreda zvučnih imena, od Anice Tomić, preko Boruta Šeparovića, Božidara Violića i Renea Medvešaka do Roberta Waltla.

U koprodukcijama također ZKM prednjači u hrvatskim okvirima jer, pored prošlogodišnje uspješnice s Dubrovačkih ljetnih igara, Gogoljevog 'Revizora' u režiji Jerneja Lorencija te rekonstrukcijske 'Vatrotehna 2.0' kojom je Montažstroj obilježio dva desetljeća postojanja, ZKM je sudjelovao i u nastanku Brezovec-Krležine 'Salome'. Ova posljednje je i međunarodna koprodukcija, kao što je to i 'Životni nazori dvojice pasa' Državnog kazališta iz njemačkog Braunschweiga, čiju zagrebačku premijeru se tek očekuje. Pored svega toga, infrastruktura ZKM-a djelomično je omogućila i nastup BADCo. na ovogodišnjem 54. venecijanskom bijenalu.

Ovo kazalište i prirodno stanište za ples, što pak koristi Zagrebački plesni ansambl koji je i ovosezonsku veliku premijeru, predstavi 'Interface', ostvario u dvorani Istra. Rezultat svih tih suradnji i posljedične kvalitete pokazuje i niz dobivenih nagrada, kojima se Zagrebačko kazalište mladih i nakon ove sezone može pohvaliti u iznimnom broju. Od velike nagrade Gavellinih večeri za 'Garažu', preko niza Nagrada hrvatskog glumišta izvođačima 'Revizora', te apsolutne pobjede te predstave na Danima satire 2011, pa sve do nagrada za koreografiju i glazbu u predstavi 'Ružno pače' na Naj, naj, naj festivalu i nagrade za najbolju predstavu u cjelini koju je 'Buđenje proljeća' zaslužilo na festivalu Bez prevoda u Užicu... Sve to pokazuje koliko je ZKM u samom vrhu domaće kazališne proizvodnje i estetike. Ili, jednostavno, nemamo bolje.

Pored gostovanja na koje je išlo, Zagrebačko kazalište mladih ih je dosta i u gostilo, čak i izvan okvira Festivala svjetskog kazališta iza kojeg organizacijski i produkcijski stoji pa si i njegov program piše u realizaciju i uspjeh. Iako je ciklus 'Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih' ove sezone bio orijentiran isključivo na slovensku produkciju, riječ je o ukupno šest predstava bez kojih bi iskustvo zagrebačke publike bilo siromašnije, pa se treba nadati da smanjenje sredstva koje prijeti svima u domaćoj kulturi, ali ne i odabranima, neće ugasiti taj ipak važan segment misije ZKM-a. Ne treba zaboraviti i da je od ove godine ravnateljica Dubravka Vrgoč postala predsjednica Europske kazališne konvencije, što znači da je na taj način i samo kazalište priznato kao jedno od prepoznatljivih mjesta kazališnog stvaranja u Europi.

A sad, rekao bi Castro, vratimo se žetvi šećerne trske!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi