ANDRO VLAHUŠIĆ

'UNESCO-vo izvješće potvrda je mojih ratova'

17.05.2016 u 19:46

Bionic
Reading

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u utorak u Dubrovniku kako su zaključci i preporuke iz UNESCO-va izvješća po kojem je projekt golfa na Srđu prihvatljiv za kulturnu baštinu potvrda njegovih napora u posljednjih sedam godina, i to prvenstveno kroz dva najveća rata - onaj o golfu na Srđu i protiv Društva prijatelja dubrovačke starine, koje, kako kaže, 'protuzakonito upravlja zidinama'

Na konferenciji za novinare Vlahušić se osvrnuo na zaključke UNESCO-va 'Izvješća o reaktivnoj promatračkoj misiji UNESCO-a i Icomosa u Starom gradu u Dubrovniku, Hrvatska, od 27. listopada do 1. studenog 2015.', koje je objavljeno na njihovim stranicama, te napomenuo kako je njihova ocjena da projekt golfa na Srđu neće negativno utjecati na kulturnu baštinu.

'Zamislite da smo ga odbili na referendumu jer utječe negativno na baštinu? Ne govorim o političkom aspektu jer je dio priče bio i oko toga da se htjelo da Srbi grade golf igralište na Ivanici, ali UNESCO smatra kako nema prepreka projektu uz dva uvjeta koja su ispunjena', kaže Vlahušić te dodaje kako je ta organizacija dala nekoliko bitnih preporuka.

'Ističu da treba proširiti zaštitnu zonu povijesne jezgre tako da se ona proširi na cijele padine Srđa, na područje između otoka Lokruma i Grada, kao i morski pojas od parka Gradac prema moru. Nema gradnje iznad magistrale, a mi ćemo izmijeniti prostorne planove sukladno ovim preporukama. UNESCO kaže i da ne postoji plan upravljanja povijesnom jezgrom te napominju kako on ne smije biti izraz želja civilnog društva i lokalne samouprave, nego da on može donijeti nakon što Vlada prethodno promijeni zakon i proglasi takve planove, ne samo za Dubrovnik, obaveznim dokumentima', rekao je Vlahušić.

Vlahušić je napomenuo kako UNESCO ističe da se mora zaustaviti projekt Bosanka 2 te da su zaključili da Društvo prijatelja dubrovačke starine prilikom obnove spomeničke kulture ne koristi odgovarajuće materijale. 'To je napisala izvršna direktorica UNESCO-a, a s time se može netko složiti ili ne složiti. Ovo je potvrda i ozbiljno upozorenje na koji način Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture i Društvo prijatelja dubrovačke starine trebaju pristupiti novom ugovoru. Plan upravljanja mora sadržavati i plan gospodarenja', rekao je Vlahušić i dodao kako je cilj prijava koje su protiv njega podnijeli lista Srđ je Grad i Društvo arhitekata Dubrovnik te još neke udruge bio pokazati da on protežira golf nauštrb kulturne baštine.

'Htjeli su pokazati kako je moj rat s DPDS-om pogrešan. UNESCO kaže nešto potpuno drukčije. Ne mogu dobiti bolju potvrdu. Hrvatski sudovi imaju hrvatske načine, Društvo prijatelja dubrovačke starine može lagati i lažno svjedočiti u Hrvatskoj, ali međunarodno je ovo službeno objava UNESCO-a. Teško da je netko zadovoljniji od mene', rekao je dodavši da su zidine dane na upravljanje DPDS-u 1999. godine 'protivno svim zakonima koji su tada vrijedili'.

Na pitanje novinara zašto nije, ako je uvjeren u svoje tvrdnje, podignuo tužbu na Upravnom sudu, Vlahušić je odgovorio kako to nije napravio 'zbog toga što je on prošao hrvatsko pravosuđe'.

'Između pravosuđa i stava UNESCO-a, za mene je UNESCO znatno važniji nego netko tko je priznao lažno svjedočenje kao dokaz. Da vidim tko će ići protiv ovakvog mišljenja kada ga uputimo i u Hrvatski sabor i jedinice lokalne samouprave', rekao je.

UNESCO u izvješću navodi i to da Orlandov stup na Stradunu zahtijeva hitnu obnovu te da se zabranjuje izgradnja pristana na predjelu Lazareta. Osim toga, UNESCO navodi da je potreban plan evakuacije, a izrazili su i zabrinutost zbog mogućnosti potresa.

'UNESCO je rekao i kako dnevno ne smije biti više od osam tisuća ljudi u povijesnoj jezgri, a pozdravljaju i izgradnju terminala u Gružu kako bi se bolje upravljalo brodovima na kružnim putovanjima. Ove godine imamo samo nekoliko dana s više od osam tisuća posjetitelja s kružnih putovanja', rekao je Vlahušić. Povijesna jezgra trebala bi se rasteretiti sadržajima, ali i noćnim razgledavanjem zidina - osim toga, mora se prilagoditi promet oko povijesne jezgre, broj stolova u Gradu i prostorne planove, dodao je.

Grad ne mora prihvatiti ovo izvješće, ali ni 'ne mora biti zaštićeni spomenik UNESCO-a', poručio je Vlahušić.