PROJEKT 'OPERA VISION'

Uključite se uživo u prijenos slavne hrvatske opere 'Ero s onoga svijeta'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 05.11.2018 10:00
  • Objavljeno 05.11.2018 u 10:00
'Ero s onoga svijeta'

'Ero s onoga svijeta'

Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Izvedba opere 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića, na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu 6. studenog u 19.30 sati prenosit će se uživo online putem live streama te tako postati prva hrvatska opera učinjena digitalno dostupnom u realnom vremenu publici u Europi i svijetu

Live streaming djela smatranog zaštitnim znakom hrvatske opere dio je europskog projekta Opera Vision razmjene prijenosa uživo na internetu opernih izvedbi, kojim se HNK u Zagrebu pridružio takvim svjetskim kulturnim institucijama kao što su Royal Opera House, te Nizozemska, Latvijska, Mađarska i Švedska nacionalna opera.

Projekt je pokrenula organizacija Opera Europa, europsko udruženje opernih kuća i festivala. Platforma poseban naglasak stavlja na privlačenje i odgoj mlađe publike koja najvećim dijelom prati sadržaje putem interneta i mobilnih aplikacija, a do sad je dosegnula razinu od preko milijun pregleda.

U projektu surađuje 30 partnera iz 18 zemalja, Belgije, Hrvatske, Češke, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske, Italije, Latvije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije, Španjolske, Švedske, Švivarske i Velike Britanije.

Kako se ističe u priopćenju HNK-a Zagreb, budući da je 2018. godina proglašena Europskom godinom kulturne baštine, središnja je nacionalna kazališna kuća odlučila Europi i svijetu predstaviti svoju kultnu operu iz 1935. godine, pa će tako gledatelji diljem svijeta 6. studenoga moći pratiti Gotovčevu operu koja se u režiji Krešimira Dolenčića na pozornici zagrebačkoga HNK-a izvodi 26 godina.

Nastupit će solisti Siniša Štork, Dubravka Šeparović, Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Ana Zebić Kostel, Neven Mrzlečki, zbor i orkestar HNK u Zagrebu. Izvedbom će ravnati maestro Josip Šego.

Projekt Opera Vision obuhvaća niz aktivnosti koje publici nude online uvid u kazališne premijere pa će tako, osim live streama opere, na službenom YouTube kanalu publici biti predstavljeni i kraći dokumentarni filmovi o samoj operi 'Ero s onoga svijeta' i gradu Zagrebu.

'Premda određeni dio naše sadašnje publike čine učenici i studenti koji u sklopu glazbenoga obrazovanja grupno pohađaju pojedine operne izvedbe, vjerujemo kako ćemo snimkama opernih djela dostupnim na online servisima dodatno potaknuti mlade na samostalno pregledavanje opernih sadržaja i razvijanje interesa za opernu umjetnost, te tako dodatno povećati njihove individualne posjete Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu', poručuju iz zagrebačkog HNK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!