NOVA POVIJEST NEFERTITI

Ugledni britanski egiptolozi u Zagrebu

02.12.2013 u 11:51

Bionic
Reading

U četvrtak, 5. prosinca u 17 sati, Arheološki muzej u Zagrebu ugošćuje dvoje uglednih britanskih arheologa - Joyce Tyldesley i Stevena Snapea

Joyce Tyldesley iz Muzeja u Manchesteru viša je predavačica egiptologije na Sveučilištu u Manchesteru i pomoćnica urednika časopisa Drevni Egipat. Obrazovanje je stekla na sveučilištima u Oxfordu i Liverpoolu, a praksu na brojim terenima po Britaniji, kontinentalnoj Europi i Egiptu. Većina njezinih radova obuhvaća doba Novog kraljevstva s posebnim naglaskom na Ramzesa Velikog te ženske vladare Hatshepsut i daleko poznatije Nefertiti. Biografija Kleopatre, posljednje egipatske kraljice osvojila je nagradu britanskog Radia 4. Sudjelovala je i na izvrsnoj ocijenjenoj BBC-ovoj drami 'Egipat' iz 2005. godine.

Njezino predavanje u Zagrebu nosi naziv 'Nefertiti - ispisivanje nove povijesti najpoznatije kraljice Egipta'. Bista Nefertiti spada u najpoznatije i najvrednije artefakte drevnog Egipta. Nefertiti na jeziku Egipćana znači 'lijepa je žena došla' pa se čini da je bila strankinja i da nije bila kraljevske krvi. Statua je srećom sačuvana; nedostaju joj tek sitni dijelovi uha i lijevog oka. Stilski profinjen, kip se odlikuje osjećajem za oblik, a kolika mu je vrijednost, svjedoči i podatak da je svojevremeno već dogovoren povratak iz Berlina u Egipat spriječio sam Adolf Hitler. Trenutačno se čuva u berlinskom Egipatskom muzeju, a prošle je godine održana i izložba pod nazivom 'Im Licht von Amarna' (U svjetlu Amarne) povodom stote obljetnice njezina otkrića.

Drugo predavanje drži Steven Snape sa Sveučilišta u Liverpoolu pod nazivom 'Zawiyet Umm el-Rakham: utvrda s kraja svijeta'. Zawiyet el Rakham nalazište je na obali Mediterana oko 300 kilometara zapadno od Aleksandrije otkriveno 1948., a prva opsežnija istraživanja provedena su između 1994. i 2001 upravo pod Snapeovim vodstvom. Najvažniji dio predavanja odnosi se na starovjekovni sustav fortifikacija i opskrbe kakav susrećemo baš na ovom primjeru.

Predavanja će biti održana na engleskom jeziku s početkom u 17 sati, a predviđeno trajanje je dva sata. Ulaz slobodan.