MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT

U Zagrebu predstavljena Guercinova slika 'Venera i Amor'

17.10.2014 u 16:51

Bionic
Reading

Pod pomnim nadzorom talijanskih restauratorica u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvoren je sanduk s još jednom slikom za izložbu 'Guercino: Svjetlo baroka', koja se otvara 28. listopada u tom muzeju - freska tog majstora baroknog slikarstva prenesena na platno, 'Venera i Amor' iz 1632., koja je za zagrebačku izložbu prvi put izašla iz Italije

Izložba će predstaviti 35 Guercinovih radova koji čine cjelinu i pokazuju ga kao genija baroka, a posjetitelji će moći uživati u njihovoj posebnoj atmosferi i poetici, rekao je za Hinu Fausto Gozzi, direktor Pinakoteke iz Centa, Guercinova rodnog mjesta.

Njegove slike karakterizira bliskost i jednostavnost, obiteljska atmosfera što je postigao i uzimajući za modele članove svoje obitelji, a jedno od njegovih najljepših djela, Madona s djetetom, najbolje predstavlja taj stil, intimno i domaćinsko ozračje svakodnevnog života, dodao je.

Guercino je bio majstor baroknog slikarstva svoje epohe i spada među četvoricu najvećih baroknih slikara 17. stoljeća, uz Carraccija, Caravaggia i Renija, ustvrdio je Gozzi, izrazivši zadovoljstvo izložbenim prostorom MUO-a. Prolaskom kroz sedam dvorana posjetitelji će moći vidjeti stilski slijed Guercinova razvoja, a pohvalio je i nastojanja Muzeja da kroz popratni program, koncerte i predavanja dočara ugođaj baroknog doba.

Freska 'Venera i Amor' skinuta je sa zida krajem 18. stoljeća i prenesena na platno, a u Rim je stigla u 19. stoljeću, gdje se i danas nalazi, na Akademiji San Lucca, rekla je Fabiola Jatta s Akademije, koja je s Laurom Cibrario osam mjeseci restaurirala to vrijedno djelo. Bio je to delikatan i težak posao, no i prije nego što smo počeli raditi na njoj napravili smo iscrpnu stručnu analizu, s obzirom na njezino vrlo loše stanje koje je zahtijevalo pažljivo postupanje, istaknula je.

Po njezinim riječima, ta je slika već bila restaurirana u 20. stoljeću, no trebala je nove zahvate, pa je maknut okvir, očišćena je od zelenih i sivih ostataka laka i ljepila te je dobila originalan dojam freske i novu pozadinu kako pri njezinu pomicanju ne bi popucala boja na površini. U Zagreb smo došli vidjeti je li sve prošlo u redu tijekom transporta, hoće li slika biti ispravno postavljena na zid te je li joj osigurana optimalna vlažnost i temperatura, kazala je.

Zagrebačka izložba, koja će biti otvorena do 31. siječnja, dio je aktivnosti Pinakoteke iz Centa kojima se nakon razornog potresa u tom gradu 2012. nastoji prikupiti sredstva za njezinu tri milijuna eura vrijednu obnovu. Kako slike ne bi cijelo vrijeme ostajale u spremnicima, radovi putuju svijetom kao veleposlanici talijanske barokne umjetnosti i dramatičnih zbivanja u Centu.

Turneja će trajati sve dok se Pinakoteka ne obnovi, dosad je već bila u Bolzanu i Varšavi, nakon Zagreba odlazi u Tokio, gdje će biti izloženo 45 slika, a potom u SAD.