predstavljene fotografije

U Zagrebu otvorena izložba finalista Rovinj Photodaysa

18.10.2018 u 20:46

Bionic
Reading

Izložba fotografija finalista i pobjednika ovogodišnjeg međunarodnog natječaja Rovinj Photodays, koja je bila i središnji događaj istoimenog fotografskog festivala održanog u svibnju u Rovinju, otvorena je u četvrtak u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO)

Zagrebački muzej tradicionalno tijekom jeseni ugošćuje izložbu finalista rovinjskog festivala, a izloženi radovi postaju sastavni dio njegove Zbirke novije fotografije.

Uz tu izložbu u MUO se mogu pogledati radovi prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prixa, Domagoja Burilovića, kao i više pobjednika Huawei Foto Maratona, koji se održao na ovogodišnjem, 11. Rovinj Photodays festivalu.

Među finalistima je bilo i šest hrvatskih autora: Tea Štokovac osvojila je prvo mjesto u kategoriji Akt/Tijelo, Ivan Buvinić treće u kategoriji Arhitektura, Zvonimir Tanocki na drugom je mjestu Dokumentarne fotografije, Denis Butorac također na drugom u kategoriji Moda, dok su u kategoriji Pejzaž Nina Knežević i Brigita Ercegović zauzele drugo i treće mjesto.

Ostali finalisti dolaze iz Slovenije, Srbije, Makedonije, BiH, Grčke, Italije, Njemačke i Slovačke - Kiril Shtrkov, Zenir Šuko, Nik Erik Neubauer, Zuzana Pustaiova, Filip Ilievski, Paulo Dukić, Sonja Žugić, Sonja Stavrova, Andrea Stanišić, Nanna Heitmann, Igor Čoko, Guram Chachanidze, Tilyen Mucik i Martino Lombezzi.

Njihovi su radovi za završnu izložbu izabrani na natječaju na koji je pristiglo više od 12 tisuća fotografija iz 46 država, ponajviše iz regije.

'Festival je nastao prije desetak godina s idejom da pokaže najbolje od fotografije u Hrvatskoj, no kako je brend rastao odlučili smo proširiti natječaj na čitav svijet. Rezultati su impresivni, ove godine imali smo rekordan broj prijava s oko šest stotina autora', rekao je na otvorenju Denis Redić, direktor Rovinj Photodaysa.

Redić ističe kako je festival drugačiji od ostalih jer povezuje kulturološki festival i medij fotografije s turizmom pa je, napomenuo je, Rovinj postao najfotografiraniji grad na Mediteranu, a fotografije s festivala trajno ulaze u fundus Muzeja za umjetnost i obrt.

Kustosica izložbe Dunja Nekić smatra kako je posebnost festivala u tome što nema određenu temu, već su fotografije raspodijeljene u sedam kategorija koje imaju svoje temelje u povijesti fotografije i povijesti umjetnosti. 'Bilo je zanimljivo postavljati izložbu i pokazati kako kategorije korespondiraju jedne s drugima', rekla je.

Najprije su Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli sve radove i suzili izbor, a potom je u drugom krugu glavna selektorica Gabriella Uhl odabrala po tri finalista u svakoj kategoriji.

Grand Prix festivala ove je godine pripao Sonji Žugić, profesionalnoj fotografkinji iz Beograda, koja je bila najbolja u kategoriji Dokumentarne fotografije. Nagrada podrazumijeva njezinu samostalnu izložbu na idućem izdanju festivala, s pripadajućom pratećom publikacijom te nagradu supokrovitelja, tvrtke  Maistre.

Izložba Domagoja Burilovića, dobitnika Grand Prixa 2017.

Domagoj Burilović prošlogodišnji je Grand Prix osvojio u kategoriji Umjetničkog koncepta s fotografskom serijom 'Post Factum', nastalim na temelju fotografija, dokumenata, razglednica i pisma koje je slučajno pronašao u staroj kožnoj torbi u jednom malom, dalmatinskom mjestu.

Fotografirao je pronađene predmete, sada već u raspadajućem i pomalo apstraktnom stanju, prikazavši priču o životu jednoga čovjeka, od njegova rođenja 1922. do nedavne smrti. 

Kustosica izložbe Iva Prosoli smatra kako se taj rad "bavi onim što je u suvremenom hrvatskom trenutku izuzetno aktualno, ukazuje na rastakanje činjenica, na brisanje i gubitak istine, nakon čega neminovno slijede konstrukcije i mitovi, i naravno - manipulacije. "Same fotografije su visokoestetizirane, na rubu apstrakcije i prepoznatljivosti, likovno vrlo uzbudljive", ocijenila je.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović je naglasio kako je izložba radova s Rovinj Photodaysa među rijetkima koja se ponavlja svake godine u drugačijem obliku nakon prezentacije u Rovinju, pri čemu i MUO obogaćuje svoj fundus.

U okviru postava predstavljene su i fotografije pobjednika nagradnog fotografskog maratona - 25 odabranih natjecatelja trebalo je s mobilnim aparatom tvrtke Huawei, s trostrukom Leica kamerom, u kratkom vremenu pokazati svoju kreativnost u pet različitih kategorija: Noćna, Arhitektura, Portret, Pokret i Selfie.

Izložba je otvorena do 18. studenog.