u režiji Ivana Plazibata

U Varaždinu praizvedena predstava 'Slučaj vlastite pogibelji'

16.10.2023 u 09:44

Bionic
Reading

U sklopu obilježavanja 150 godina od otvorenja kazališne zgrade, u subotu je na Velikoj sceni HNK u Varaždinu praizvedena predstava 'Slučaj vlastite pogibelji' prema romanu Kristiana Novaka i u režiji Ivana Plazibata, nastala u koprodukciji s riječkim HNK Ivan pl. Zajc.

Riječ je o slojevitoj i napetoj priči u kojoj se protagonisti slamaju pred vlastitim dilemama i društvenim okolnostima. Kroz odnos prema sistemu, korupciji, slobodi, zakonu, u raskoraku između čežnji i potreba, trokut glavnih likova pretvara svoje živote u slučajeve vlastite pogibelji.

Ivan Plazibat, koji osim režije potpisuje i dramatizaciju, naglasio je da je predstava koja traje puna tri sata novi produkcijski format te da je Novakov roman žanrovski triler, priča o Međimurju i Hrvatskoj danas.

"Poštovali smo tu formu i nismo bježali od žanra i koliko god bio opširan roman i koliko god trajala predstava, inzistirali smo na trileru", kazao je Plazibat.

Dodao je da se Kristian Novak - s kojim smo nedavno opsežno razgovarali o novom romanu - bavi i međimurskim temama koje u sebi imaju odjek arhetipova.

  • +8
'Slučaj vlastite pogibelji' u varaždinskom HNK Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

"Napisao je super prekrasan hrvatski glumački komad u obliku suvremenog romana. Vizualno, bilo je zanimljivo uz pomoć video tehnologije razigrati cijeli prostor kazališta", rekao je Plazibat.

U jednoj od glavnih uloga je mlada Dea Presečki koja je istaknula kako joj je ovo najkompleksniji komad koji je ikad radila.

"Nekako sam našla ključ gdje sam sa svojim dragim ansamblom i ansamblom HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke došla do neke razine i svjesnosti da postavljamo predstavu koja će, vjerujem, buknuti u Hrvatskoj i koja će imati jako dobar budući život u kazalištu", kazala je.

Scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja Petra Pavičić, a kompozitor Hrvoje Nikšić.

Reprize predstave 'Slučaj vlastite pogibelji' u varaždinskom HNK bit će igrane od nedjelje do srijede.