od 28. rujna do 2. listopada

U srijedu počinje 7. KinoKino, festival donosi presjek najvažnijih igranih filmova za djecu

26.09.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Filmski festival za djecu, održat će se u svom 7. izdanju od 28. rujna do 2. listopada u zagrebačkim kinima Kinoteka, Tuškanac te online

Glavni program donosi presjek najvažnijih dugometražnih igranih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, raznolikih žanrova i tema.

Festival otvara u kinu Kinoteka film "Kapa", pobjednik dječjeg programa Sarajevo FF-a, uz gostovanje redatelja Slobodana Maksimovića, mladih glumaca Gaja Črnića i Kaje Podreberšek te Frane Maškovića.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Film govori o dječaku Eriku zvanom Kapa koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sve što želi je provesti Božić s obitelji, a po riječima samog redatelja to je "dirljiva i poučna priča o prijateljstvu između dječaka koji nema ništa i djevojčice koja ima sve".

U konkurenciji za najbolji film festivala ukupno je 7 naslova, a među njima su i njemački "Noćna šuma" o dvojici dječaka koje u potrazi za izgubljenim ocem put vodi u divljinu za tragovima drevne legende i gdje zajedno prevladavaju strahove i pronalaze hrabrost, litvanski "Srce leptira" o dječaku koji zbog svoje tajne trpi zadirkivanje vršnjaka, te danski znanstveno-fantastični "Moj brat robot" o 12-godišnjoj Alberti koja za rođendan dobije najnoviji model humanoidnih robota.

O najboljim filmovima 7. KinoKina odlučivat će profesionalni žiri - glumica Dijana Vidušin, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro te znanstvenik i tportalov kolumnist Boris Jokić, kao i dječji žiri sastavljen je od petero zagrebačkih osnovnoškolaca.

U popratnom programu Klasici, posvećenom 80-ima, prikazat će se hit naslov Jima Hensona s Davidom Bowijem i Jennifer Connellyu glavnim ulogama - kultni fantasy mjuzikl "Labirint".

Bit će tu i još jedno izdanje programa Moj prvi odlazak u kino, osmišljenog za predškolce koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu, a koji će nakon projekcije dobiti diplomice za uspomenu na svoje prvo kino iskustvo.