od 26. do 29. svibnja

Festival književnosti za djecu i mlade Knjige u krošnjama predstavio je svoj program

23.05.2022 u 15:22

Bionic
Reading

Zagrebački park Ribnjak od 26. do 29. svibnja postaje domaćin prvog festivala književnosti za djecu i mlade Knjige u krošnjama u organizaciji Centra mladih Ribnjak i izdavačke kuće Ibis grafika

Zagrebački park Ribnjak od 26. do 29. svibnja 2022. postaje domaćin prvog festivala književnosti za djecu i mlade Knjige u krošnjama u organizaciji Centra mladih Ribnjak i izdavačke kuće Ibis grafika. Ovogodišnje festivalsko izdanje predstavile su Pavlica Bajsić, ravnateljica Centar mladih Ribnjak, organizatora festivala, Saša Krnic ispred izdavača Ibis grafika, organizatora festivala i Ljubica Letinić, ispred Book&Zvook, jednog od partnera, sudionika festivala, stoji u najavi.

Bogat četverodnevni program uključuje književne i likovne radionice, upoznavanje audio knjiga, predstave, izložbu, koncerte i druge sadržaje, a brojni suradnici festivala pobrinuli su se da program bude raznovrstan i primjeren za sve uzraste.

Djeca će na programu Jutro s autorima na Ribnjaku imati priliku upoznati domaće autore i ilustratore, ali i goste iz Slovenije i Belgije koji su uz predstavljanja slikovnica i knjiga pripremili i radionice, slušaonice i interaktivne predstave. Svako poslijepodne za najmlađe će zabavu osigurati Zalogaj palačinke, zalogaj slikovnice s Jelenom Pervan – popularni program koji nakon niza događanja na zagrebačkim Ravnicama dolazi na Ribnjak, a kako mu i samo ime govori glavne sastavnice programa su djeci omiljene slikovnice i palačinke! U popodnevnom i večernjem terminu očekuju vas predstave, književno-likovne radionice za srednjoškolce i koncert-predstava za djecu.

'Drago mi je da smo u organizaciju ovog prvog izdanja festivala Knjige u Krošnjama uključili i naše susjedstvo prema kojem se želimo što više otvoriti i s kojim se trudimo održavati dobrosusjedske i solidarne odnose. Tako naša susjeda pjesnikinja Olja Ivančević Savičević zajedno s likovnom umjetnicom Boženom Končić Badurina u petak u 18h drži književno-likovnu radionicu za gimnazijalce, a u prostoru susjednog Mjesnog odbora Ribnjak, u našoj zajedničkoj novo otvorenoj Galeriji Usput postavit ćemo izložbu radova nastalih na radionici kao i izložbu ilustracija iz knjiga autora koje predstavljamo. Cijeli naš kvart a i cijeli grad pozivamo na razmjenu dječjih knjiga odnosno buvljak koji organiziramo na dekicama i klupama ispred Centra mladih Ribnjak u nedjelju u podne, kada će nam svirati i naš dragi bend Rock Akademije koji probe inače održava u našim prostorima. Bit će to prilika da se djeca riješe pročitanih knjiga koje im rade nered na polici i nabave nove koje bi rado pročitali ili nekome poklonili. A i da bez po' muke dospiju u prvi red rock koncerta. Za klasičare i klasičarke u duši, dan ranije će nastupiti ansambl Hurtok koji se sastoji od hrvatskih i ukrajinskih mladih muzičara. Ansambl je tek krenuo s probama i traži djecu i mlade glazbenike kako bi najesen postao pravi orkestar. Susjedi – javite se', izjavila je Pavlica Bajsić.

Događanja će se odvijati u parku i u prostorijama Centra mladih Ribnjak, a u slučaju kiše sav program održat će se u unutrašnjem prostoru Centra.

U sklopu Festivala, bit će organizirana i prigodna prodaja knjiga, a u nedjelju u sklopu programa Dječji buvljak, djeca će moći razmjenjivati knjige ili ih ubrati sa stabala za vrijeme programa Uberi knjigu.

O razlozima festivala i popularizaciji čitanja govorila je Saša Krnic: Raznolikim i zanimljivim programom želimo popularizirati čitanje.

U jutarnjem programu gostovat će pisci i ilustratori, autori slikovnica i knjiga za mlade koje je u posljednje vrijeme objavila Ibis grafika. U dijelu jutarnjeg programa gostovat će domaći, ali i strani autori koji su dobili mnoge nagrade u svojim zemljama, ali kod nas još uvijek nisu dovoljno poznati. U dijelu programa namijenjenog najmlađima, gostovat će autorica i ilustratorica iz Slovenije (koja govori i hrvatski), Andreja Peklar te dvije naše autorice, Davorka Premec i Nives Madunić i dvoje ilustratora, Vanda Čižmek i Davor Schunk, a u programu za one malo starije gostovat će autor Stefan Boonen i ilustrator Tom Schoonooghe, oba iz Belgije. Uz njih će biti i prevoditeljica s nizozemskog, Svetlana Grubić Samaržija, koja je prevela njihov roman za mlade Nahoče iz Wammerswalda na hrvatski.

Svi oni približit će svoje knjige djeci kroz zanimljive i interaktivne radionice. Nije manje važno što će djeca ova četiri dana imati priliku upoznati uživo autore koji na taj način neće više biti samo imena na naslovnicama knjiga koje čitaju.

U poslijepodnevnim satima, svaki dan, bit će program 'Zalogaj palačinke, zalogaj slikovnice' koji je već postao brend nakon što ga je prošle godine u ljetnim mjesecima pratio velik broj djece. Jelena Pervan svaki će dan čitati i prepričavati slikovnice nekog slovenskog autora, a nakon slušanja priče, slijedi radionica vezana uz sadržaj knjige te obavezne palačinke za sve sudionike.

U programima će sudjelovati djeca nižih i viših razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci, a u subotu će u okviru programa HURTOK u program Festivala biti uključena i djeca koja pohađaju redovne programe prijateljstva između djece iz zagrebačkih škola i izbjeglica iz Ukrajine. U programe su uključena i djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz Kuće sv. Franje.

Book&Zvook je platforma audioknjiga koja u svojoj ponudi ima nekoliko dječjih izdanja domaćih i stranih autora. Izdanja su napravljena s mnogo pažnje, što znači da su obogaćena zvukom i glazbom te djeci bude maštu, pomažu im razvijati vlastite slike, slušati jezik, interpretirati govor, uče se fraziranju, svim onim stvarima koje čine audioknjigu vrijednom. Jako mi je drago da su Centar mladih Ribnjak i Ibis grafika zajedno takorekuć otvorili vrata tom jednom novom formatu teksta. Na festivalu posjetitelje i sudionike čekaju audioknjige u krošnjama; birali smo posebna stabla; hrast, sekvoju… jedan šumarak za Stanka Kovačića za njegov novi album Disko za djecu s namjerom da se djeci predoči što znači to sjesti, zatvoriti oči i slušati, i eventualno slušati dok se kreativno, likovno izražavaju, stvaraju nešto iz komada plastelina, glinamola ili nečeg sličnog', otkrila je Ljubica Letinić.

Svi programi otvoreni su za javnost i ulaz je slobodan na sve osim na koncertnu predstavu Teatra Poco Loco, za koju se kupuju karte. Što Vas sve čeka na ovom bogatom festivalu možete saznati ovdje.