U POSEBNIM UVJETIMA

U Španjolskoj održana 35. dodjela filmskih nagrada Goya

07.03.2021 u 11:47

Bionic
Reading

Drama 'Djevojčice' (Las Niñas) redateljice Pilar Palomero osvojila je nagradu za najbolji film na ovogodišnjoj dodjeli španjolskih filmskih nagrada Goya održanoj u Málagi u posebnim pandemijskim uvjetima

Program 35. dodjele nagrada vodio je glumac Antonio Banderas rođen u tom gradu na jugu Španjolske, a svečanost je organizirana u posebnim pandemijskim uvjetima te dobitnicima nije uručena nagrada, mala brončana bista s likom slavnog slikara Francisca Goye, nego su oni događaj pratili 'online' baš kao i ostali nominirani i uzvanici.

'Znate jako dobro da nema veće noćne more od praznih dvorana', izjavio je Banderas u lokalnom kazalištu Teatro Soho, osvrnuvši se na tešku godinu za glumce i kinodvorane. Nakon toga održana je minuta šutnje za sve preminule od koronavirusa koji je posebno snažno pogodio Španjolsku.

Na pozornicu su, pred praznim gledalištem, izlazili samo glumci koji su čitali imena nominiranih i pobjednika, a među njima bili su Penélope Cruz i redatelj Pedro Almodóvar. Prisutni su bili još samo tehničari i glazbeni orkestar.

Nagrada Goya najznačajnija je španjolska nacionalna filmska nagrada koju od 1987. godine dodjeljuje Akademija filmske umjetnosti i znanosti. Za razliku od prethodnih godina ceremonija je održana dostojanstveno i odmjereno, nije bilo kiča, neumjesnih i isforsiranih šala niti poruka političarima.

Tijekom izravnog prijenosa na španjolskoj javnoj televiziji TVE puštane su poruke brojnih poznatih stranih glumaca poput Al Pacina, Toma Cruisea i Helen Mirren koji su iz svojih domova odaslali podršku španjolskoj kinematografiji.

Proglašenje najboljeg filma na kraju je simbolično pročitala medicinska sestra Ana Ruiz, podsjetivši kako je Španjolska zemlja s najviše oboljelih zdravstvenih radnika u Europi.

Najboljim filmom proglašena je drama 'Djevojčice', priča o 11-godišnjoj djevojčici koja živi s majkom i pohađa školu časnih sestara u Zaragozi. Film govori o adolescenciji i odrastanju nakon dolaska nove učenice iz Barcelone. Drama je osvojila četiri nagrade, uključujući onu za najbolji originalni scenarij.

Četiri nagrade dobila je i drama 'Adú', priča o očajničkom pokušaju 6-godišnjeg dječaka iz Kameruna da uđe u Španjolsku. Film, čija radnja prikazuje okrutnu svakodnevicu afričkih migranata na putu prema Europi, imao je najviše nominacija te je bio ozbiljan kandidat za najbolji film. Salvador Calvo ponio je nagradu za najboljeg redatelja zbog tog djela.

Najboljom glumicom proglašena je 39-godišnja Patricia López Arnaiz za glavnu ulogu u drami 'Ane', priči iz Baskije povezanoj s oružanom separatističkom skupinom ETA. López Arnaiz dobila je nagradu i za najbolju mladu glumicu, odnosno "glumicu otkriće".

Nagradu za najboljeg glumca dobio je 34-godišnji Mario Casas za glavnu ulogu u trileru 'No matarás' (Nećeš ubiti). To je priča o dobrom dečku koji se brine o bolesnom ocu i kojemu se život odjednom promijeni kada tijekom noći upozna nestabilnu djevojku.

'Ne prestajem se pitati koja je naša uloga', rekao je Banderas. 'Mi pričamo priče, pa time svjedočimo o životu. Možda nismo neophodni, no potrebni jesmo. U skupini smo koja želi pomoći', dodao je tijekom večeri u kojoj je izražena nada u što skoriji nestanak pandemije i povratak gledatelja u kina.