'BISER-KATA'

U Retkovcima, selu nedaleko Vinkovaca, obilježava se 100. obljetnica kazališnog života

12.07.2019 u 16:44

Bionic
Reading

Praizvedbom drame 'Biser-Kata' nastale po istoimenoj pripovjetci slavonskog književnika Josipa Kozarca u režiji Marka Sabljakovića i izvedbi Kazališta 'Mika Živković' iz Retkovaca, u petak 12. srpnja će se u tom mjestu nedaleko Vinkovaca obilježiti 100 godina kazališnog života, iako su prve predstave u Retkovcima igrane, kako pokazuju povjesni podaci, još 1916. godine.

'Po izvorima koje je istražio povjesničar Zlatko Virc iz Vinkovaca prve predstave igrane su u Retkovcima još 1916. godine. Tako je zabilježeno kako je 23. srpnja te godine u našem mjestu uprizoren igrokaz 'Sve za domovinu' za koji je tekst napisala Marija Katušić koja je tada pohađala 8. razred više djevojačke škole', kaže predsjednik Kazališta 'Mika Živković' iz Retkovaca Marko Sabljaković ne skrivajući ponos dugom tradicijom kazališnog života u Retkovcima.

Sabljaković navodi kako je 1919. godine retkovački krznar Antun Matijević okupio skupinu kazališnih amatera s kojima je na scenu postavio nekoliko predstava.

'Nažalost, povijesni podaci ne govore koje su to predstave, već samo da ih je bilo nekoliko. Tada je odigrana i prva registrirana predstava u Retkovcima i tu smo godinu uzeli kao službeni početak kazališnog života u našem mjestu', objašnjava Sabljaković dodajući kako je u pripremi monografija o retkovačkom kazalištu u koju će biti uvršetni svi povijesni podaci o kazališnom životu Retkovčana koji su za svoja glumačka umijeća nagrađivani na festivalima diljem Hrvatske.

Tijekom desetljeća postojanja trud retkovačkih kazalištaraca prepoznat je 1975. godine od kada se u Retkovcima sve do 1990. godine održavaju dramski susreti Općine Vinkovci. Od 1981. godine na dramske susrete u Retkovcima pozivani su istaknuti akademski glumci te su svojim nastupima gledatelje oduševljavali Fabijan Šovagović, Marija Kohn, Mira Banjac, Rade Šerbedžija, Ivan Heitl, Žarko Mijatović, Predrag Miletić, Marija Sekelez, Miodrag Petrović Čkalja i drugi poznati glumci. Tijekom Domovinskog rata Susreti se nisu održavali, ali su obnovljeni u poslijeratnim godinama dok je samo kazalište osnovano 2010. godine i nazvano po Miki Živkoviću koji je bio pokretač i inicijator brojnih kulturnih događanja u Retkovcima, posebice kazališnih.

Kazalište 'Mika Živković' jedno je od rijetkih kazališnih udruga osnovanih u selu, a jedino seosko na području Slavonije i Baranje.

U sklopu obilježavanja 100. obljetnice, prije praizvedbe predstave 'Biser-Kata' bit će otvoren novoobnovljeni dio retkovačkog Doma kulture u kojem će biti postavljena izložba fotografa Dražena Bote 'Iz Mikina šešira'. U subotu 13. srpnja na programu je monodrama Joška Ševe 'Govorite li hrvatski?' dok će u nedjelju 14. srpnja, na mjesnom groblju, biti položeni vijenci i upaljene svijeće za sve preminule članove retkovačkog kazališta, a u crkvi Imena Marijina služena sveta misa.