POČASNI GOST

Jedan od vodećih indie redatelja Andrew Bujalski dolazi u Motovun

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 12.07.2019 14:50
  • Objavljeno 12.07.2019 u 14:49
Andrew Bujalski

Andrew Bujalski

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Američki redatelj koji je izmislio podžanr 'mumblecore' i nekadašnji učenik legendarnog Dušana Makavejeva Andrew Bujalski ovogodišnji je počasni gost Motovun Film Festivala (MFF), a u programu će biti predstavljen s tri filma

Američki indie pokret početkom 2000-ih bio je vrlo uspješan i pomalo je postajao srednjostrujaški, osvajali su Oscare i Hollywood, a mladi autori poput Andrewa Bujalskog htjeli su se odmaknuti od tog trenda i vratiti se korijenima, prije svega idejama Johna Cassavetesa, navode iz MFF-a.

'Nisu se bavili ni politikom ni važnim globalnim temama nego je fokus bio na pomalo učmaloj i brojnim upitnicima obavijenoj svakodnevici obično bijelih generacijskih junaka u dobi između 20 i 30 godina. U ovim filmovima fabula je sporedna, bazira se na trzavicama i malim osobnim dramama, a karakterizira ih puno neartikulirane priče koja se tretirala gotovo kao šum – mumljanje (mumble). Zbog 'mumljavih' dijaloga pokret je dobio podrugljiv naziv mumblecore, a oni su ga u pravoj indie maniri vrlo rado prihvatili', objašnjavaju iz MFF-a.

Sa sjedištem u glavnom gradu Texasa Austinu, pokret je brzo okupio niz autora, od braće Duplass, preko glumice i redateljice Grete Gerwig, Joea Swanberga pa do režisera koji su slične filmove radili i ranije, kao što je Dan Sallitt. Ipak, prvim i možda najvažnijim režiserom mumblecorea smatra se upravo Bujalski koji je svojim prvim dugometražnim filmom 'Smiješno Ha Ha' (Funny Ha Ha) udario temelje žanra, a on će se kao i 'Kompjuterski šah' (Computer Chess) iz 2013. moći pogledati u sklopu posebnih projekcija na Motovunu.

'Njegov posljednji film 'Podržite djevojke' (Support the Girls), u kojem se potpuno neočekivano pojavljuju i franšize 'Mrak film' te serije 'Narančasta je nova crna', prikazan je premijerno u Karlovim Varima, a ove će godine biti dio glavnog programa u Motovunu. Već u naslovu Bujalski britko ironizira slogan koji Amerikanci koriste u znak podrške vojnicima koji ratuju po cijelom svijetu - 'support the boys'. Time želi podsjetiti da osim momaka koji daleko vojuju u uniformi postoji druga skupina boraca koji svoje bitke vojuju svakodnevno, ali odmah tu, u neposrednoj blizini. To su prekarne radnice, kuharice, sobarice, konobarice, radnička klasa na čijem potplaćenom i nesigurnom radu počiva američka industrija usluga', navode iz MFF-a.

Baveći se tom 'armijom cura', dodaju, Bujalski radnju filma gradi oko restorana brze hrane čije konobarice golišavim pranjem automobila pokušavaju namaknuti novac za jamčevinu kolegici koja je završila iza rešetaka, a planove im kvari primitivni šef, kao i provalnik zaglavljen u ventilacijskoj cijevi restorana.

Bujalski je, osim toga, bio učenik nedavno preminulog velikana Dušana Makevejeva, kojem će festival odati posebnu počast ovogodišnjim izdanjem od 23. do 27. srpnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!