ANIMACIJA BEZ GRANICA

U Osijeku je sve spremno za 8. međunarodnu reviju lutkarstva

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 16.03.2018 17:16
  • Objavljeno 16.03.2018 u 17:16
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Od 20. do 23. ožujka u Osijeku će se održati 8. po redu Lutkokaz, na kojem će se ove godine, sasvim besplatno, moći pogledati pomno odabrana domaća i međunarodna gostovanja te najbolje od ispitnih produkcija iz lutkarstva, studenata glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku

Vođen krilaticom 'Animacija bez granica', ovogodišnji Lutkokaz, u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, spaja tradiciju i suvremenost, putem ispitujući granice animacije. Boje vrhunske tradicije brani Dávid Fekete čije je kazalište 2013. godine proglašeno najboljim uličnim teatrom u Mađarskoj. Dávid stiže s tradicionalnim mađarskim lutkarskim junakom Vitézom Lászlóm s kojim će uveseljavati publiku na ulicama Osijeka.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Za suvremeni izričaj zaduženi su gosti iz Slovenije, kazalište Moment s predstavom 'Viktorija 2.0' u režiji Zorana Petroviča. Predstava na zanimljiv način spaja izvođača, lutku i predmet, i sve to u zagrljaju novih tehnologija. Fekete i Petrovič na Lutkokazu će biti u dvostrukim ulogama, odnosno održat će i radionice za studente. Njima će se pridružiti hrvatski Talijan Giulio Settimo, bivši student Umjetničke akademije, danas vrsni i nagrađivani glumac i lutkar.

Još nekoliko bivših studenata UAOS, okupljenih u Umjetničkoj organizaciji GLLUGL, imat će važnu ulogu na ovogodišnjem Lutkokazu te će svojom predstavom Dindim, o nježnosti otvoriti reviju. Predstavu su već vidjeli gledatelji na prestižnim festivalima PIF-u u Zagrebu i Međunarodnoj reviji lutkarstva u Rijeci, a ovo će biti njena osječka premijera.

Od 'gostujućih' predstava tu je i nova predstava Lutkokazovog vjernog partnera Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, 'Kradljivica ključeva', kojom će zajedno obilježiti Svjetski dan lutkarstva.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bez obzira na zanimljiva gostovanja, zaštitni znak Lutkokaza su studentske ispitne produkcije koje će i ove godine biti na visokoj razini, s diplomskim ispitom 5. godine 'Pleti mi, dušo, sevdah', kao posebnom poslasticom.

'UAOS je jedina akademija na ovom području i šire koja njeguje lutkarstvo kao granu umjetnosti. Zato mislim da je naš zadatak da na Lutkokazu pokažemo što je to lutkarstvo i što se sve skriva pod tim imenom. Mi ćemo, kao i dosad, dati sve od sebe, a na gledateljima je da dođu i uživaju', istaknuo je ovogodišnji umjetnički voditelj revije, Hrvoje Seršić.

Uz predstave i radionice, u sklopu Lutkokaza održat će se predavanja, promocija knjige Aloisa Tománeka 'Vrste lutaka' te izložba lutaka studenata Odsjeka za primijenjenu umjetnost i Odsjeka za kazališnu umjetnost Lutke@UAOS. Kao i dosad, Lutkokaz je svojevrstan poklon Umjetničke akademije svom gradu te su sve predstave i događanja na reviji besplatna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!