ZANIMLJIVI NASLOVI

Filmom 'Fantastičan stroj' otvoren 19. ZagrebDox

26.03.2023 u 21:37

Bionic
Reading

Filmom 'Fantastičan stroj' u nedjelju je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren 19. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, u okviru kojega će se do 2. travnja prikazati 116 filmova

Filmom 'Fantastičan stroj' o zaluđenosti ljudi samima sobom u vremenu kada ono što nije zabilježeno kamerom kao da se nije niti dogodilo, u nedjelju je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox.

"Kao festival smo se našli između 18., punoljetnog i 20. jubilarnog izdanja, no iskoristili smo priliku da se na neki način vratimo ne samo na 'staronormalno', nego da se smjestimo između vremena obilježenih koronom, ratom i potresom te budućnosti koja je neizvjesna prije svega ekonomski", rekao je direktor festivala Nenad Puhovski.

"Želimo pomoći svima nama da izađemo iz skučenosti koju smo prolazili i pokušamo naznačiti nadu koju tek treba izboriti", dodao je.

Puhovski je ustvrdio da su svjesni da kao filmski festival ne mogu napraviti puno, no odškrinuli su vrata prema punijem, svestranijem i zanimljivijem svijetu koji nije savršen, ali je jedini koji imamo, a na koji smo možda malo i zaboravili.

"Festival se pripremao dugo i predano, nadam se da će publika prepoznati naše napore i ideju da prikažemo najbolje dokumentarce iz cijelog svijeta na velikom platnu", rekao je producent festivala Hrvoje Pukšec.

Otvarajući festival, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je kako je ZagrebDox festival koji "grebe ispod površine, dubinski analizira stanje i govori o svijetu oko nas", a čiji su filmovi u proteklih 18 godina promijenio i njegov život.

Dansko-švedski film Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka s pomoću niza arhivskih snimaka prikazuje i kako je naša opsesija slikom uspjela promijeniti ljudsko ponašanje. Na ovogodišnjem Sundanceu osvojio je posebno priznanje žirija, a nagrađen je i na Berlinalu. Na projekciji otvorenja bio je i redatelj Van Aertryck koji je publici poželio da se zabavi barem onoliko koliko su se oni zabavili dok su radili film.

U narednih osam dana 19. ZagrebDoxa prikazat će se 116 dokumentarnih filmova u 12 filmskih programa. Za Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, a isto toliko i u regionalnoj.

Uz tradicionalne programe „Stanje stvari‟, „Biografski Dox‟, „Majstori Doxa‟ i „Teen Dox‟, na festival su se vratili „Glazbeni globus‟ i „Happy dox‟, a uveden je i novi - „Green Dox‟ s filmovima o ekologiji.

Edukativni program za filmske profesionalce ZagrebDox Pro ove se godine održava pod imenom "Dox of War" i nastoji odgovoriti na pitanje “Kako snimiti rat? Festival donosi i masterclassove te panele na razne teme, od mentalnog zdravlja mladih u doba društvenih mreža, položaju transrodnih osoba u Hrvatskoj do žena u politici i problema izbjeglica.

Kako se ističe u najavi, autori su s pomoću nevjerojatne lepeze arhivskih snimaka stvorili simboličku studiju kinematografije i društvene povijesti koju stvara te propituje kakve su posljedice izloženosti milijardama slika koje se natječu za našu pozornost.

Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji natječe se dvadeset naslova, a isto toliko i u regionalnoj konkurenciji.

Uz programe "Stanje stvari", "Biografski Dox", "Majstori Doxa" i "Teen Dox", na ZagrebDox se vraćaju "Glazbeni globus" i "Happy dox", a uvedena je i nova programska kategorija "Green Dox", u sklopu kojeg će se prikazati dokumentarci koji se bave temom ekologije.

U sklopu programa Retrospektive održat će se Autorska večer s Igorom Bezinovićem, a u povodu 15. godine osnutka HAVC-a, u okviru programa H-15 prikazat će se neki od najomiljenijih dobitnika nagrade publike s prethodnih ZagrebDoxova.

Sedamdeseti rođendan Zagreb filma u sklopu programa "Dokumentiranje divljine" proslavit će se projekcijama restauriranih kopija četiriju kratkih dokumentarnih filmova o životinjama, budući da su u prvim desetljećima postojanja jedna od specijalnosti Zagreb filma bili popularno-znanstveni filmovi o prirodi koji dosežu razinu tadašnjih najblistavijih svjetskih dometa.

Priredit će se i posebne projekcije filmova Đure Gavrana, Mile Turajlić, Claire Billet i Oliviera Jobarda, ali i brojni masterclassovi i paneli, između ostalog i na teme mentalnog zdravlja mladih u doba društvenih mreža, položaju transrodnih osoba u Hrvatskoj, žena u politici i problema izbjeglica.

Filmskim profesionalcima namijenjena je radionica ZagrebDox Pro: Dox of War, u kojoj će se kroz predavanja, zajednički i individualni rad autora i njihovih mentora te predavača pokušati iznaći odgovor na krovno pitanje: kako snimiti rat.