Turneja tri Grgura

U Muzeju grada Splita otvorena izložba 'Kerameikon'

27.10.2016 u 07:24

Bionic
Reading

U Muzeju grada Splita u sklopu projekta Turneja tri Grgura otvorena je izložba keramike 'Kerameikon' i predstavljen program projekta za 2017. koji u Splitu, Ninu i Varaždinu, gradovima s Meštrovićevim spomenikom Grguru Ninskom, najavljuje mnoge kulturne događaje, koncerte, izložbe, kazališne predstave i književne tribine te spaja kulturnu ponudu gradova s tim Meštrovićevim spomenikom

Predsjednica Hrvatskoga keramičkog udruženja Kerameikon Blaženka Štebih Šoić rekla je da je na izložbi keramika iz varaždinske velike zbirke koja se prikuplja već 15 godina, a dio je programa Turneja tri Grgura. Izložena je suvremena svjetska keramika, a riječ je o zbirci reprezentativnih radova vrlo visoke kvalitete.

'Napravili smo izbor od 27 eksponata, iako u Varaždinu imamo više od 400 radova. Riječ je o autorima s područja Baltičkih zemalja, Francuske, Švicarske, Engleske, Irske, Kine, Japana, Južne Koreje, Australije, SAD-a i svi su uglavnom nagrađeni. To blago koje Varaždin do sada nije imao želimo podijeliti sa Splićanima. Među izloženim radovima su i radovi dviju Splićanki - Ljiljane Smodlake i Ivančice Vončine', rekla je Štebih Šoić i dodala da će izložba biti otvorena do 9. studenoga.

Nositelj projekta za Grad Varaždin i ravnatelj Koncertnog ureda u Varaždinu Raymond Rojnik objasnio je kako se projekt odnosi na cjelogodišnje razmjene izložaba, koncerata, konceptualne umjetnosti i drugo Nina, Varaždina i Splita.

Sljedeće godine, najavio je Rojnik, Varaždin će se u projekt uključiti jazzom, bluesom znanstvenim skupovima, kazališnim predstavama te Varaždinskim komornim orkestrom koji će u Splitu s TBF-om izvesti koncert.

'U projektu je riječ o tradicijskoj i povijesnoj priči koja je iznjedrila jednu modernu i urbanu umjetnost i razmjenu umjetnika, potaknula našu mobilnost u umjetnosti i stvorila preko 15 tisuća gledatelja u ovoj godini, a u sljedećoj očekujemo više od 50 tisuća. Stvorit će nove spojeve, nove udruge i prijateljstva', rekao je Rojnik.